Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Stariji zaposlenici usredotočeniji na posao

01/11/2007

Različite generacije neizbježno žele i različite stvari od svoj radnog okruženja, no sudeći prema novom istraživanju konzultantske tvrtke Hewitt, mlađi kanadski radnici se osjećaju udaljenijima od posla od njihovih starijih kolega.

Istraživanje o 50 najboljih poslodavaca u Kanadi otkrilo je širok spektar toga što različite generacije očekuju na radnom mjestu.

U prosjeku, u najboljim tvrtkama više od tri četvrtine zaposlenika je tvrdilo da su angažirani, naspram samo polovice u drugim tvrtkama. Zanimljivo je da su stariji zaposlenici usredotočeniji na posao od svojih mlađih kolega, što je suprotno uvriježenom mišljenju da stariji samo sjede i čekaju mirovinu.

Prosjek angažiranosti za one u najstarijoj dobnoj skupini (61 godina i stariji) u svim ispitanim tvrtkama bio je 74%, a rezultati opadaju sa smanjenjem broja godina.

Najmanje uključena grupa, sa 61% je takozvana generacija X, odnosno osobe od 26 do 40 godina, a najmlađa skupina (25 godina i mlađi) bila je za dva posto angažiranija.

Neil Crafwford iz Hewitta pojašnjava kako su programi za upravljanje ljudskim resursima bili napravljeni za generaciju baby boomera i za ispunjenje njihovih potreba, stoga Crawforda ni ne čudi što se mlađi zaposlenici osjećaju nepovezanima s poslodavcem.

"Za postizanje veće angažiranosti, organizacije moraju slušati grupe zaposlenika koje se razlikuju po godinama i ostalim čimbenicima, a tako će saznati što će učiniti njihov posao značajnim", pojasnio je Crawford.

U istraživanju se naglašava kako će nedostatak radne snage značiti i više različitosti na radnom mjestu jer organizacije regrutiraju osobe s različitim sposobnostima te iskustvom.

Tvrtke će također trebati omogućiti mogućnosti za usavršavanje i razvoj, usklađivanje posla i privatnog života te slobodu u donošenju odluka kako će se posao obaviti, sve kako bi privukli mlađe zaposlenike.

S druge strane, da bi privukle starije zaposlenika, tvrtke trebaju ponuditi zanimljiv posao, nadzor koji pruža potporu te mogućnosti upotrebljavanje postojećih vještina.

(T.N.)
Izvor:
management-issues.com

HR za profesionalce

Preko 40.000 ljudi je saznalo koliko bi bili plaćeni. Zanima te plaća za određeni posao?
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more