Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

NHS: Poskupljenje hrane dodatno će osiromašiti građane

08/07/2007

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su na konferenciji za novinare da će daljnje poskupljenje hrane, koje će uslijediti na jesen, dodatno osiromašiti građane koji će za radi pokrivanja osnovnih životnih troškova morati manje izdvajati za hranu ili se još više zaduživati.

Ove je godine četveročlana obitelj prosječno mogla pokriti oko 75% minimalnih mjesečnih životnih troškova, dok će u ožujku iduće godine, dogodi li se povećanje hrane od oko 15%, moći snositi svega 71% troškova, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Prema jednoj od definicija prihvaćenih u svijetu siromašno je ono kućanstvo koje na prehranu troši više od jedne trećine svojih prihoda, dakle, više od 33 posto.

Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu izdvaja čak 39,1%, a u prvih sedam mjeseci ove godine i 39,35 posto.

Za usporedbu, prosječan udio hrane i bezalkoholnih pića u troškovima građana (proširene) Europske unije u 2004. godini bio 12,7%, a najniži u Irskoj, svega 5-6 posto.

Hrana je u svijetu poskupjela zbog klimatskih promjena, globalizacijskih procesa i promjena energetske prirode, a kod nas još ima neiskorištenih poljoprivrednih površina i viška uskladištene pšenice, kazao je Sever i ustvrdio da "sve što se događa pokazuje da Vlada, ne samo da nema strategiju cjelovitog gospodarskog razvitka, već nema ni dugoročnu strategiju proizvodnje hrane, zbog čega ispaštaju građani".

Po podacima koje je prikupio NHS u Hrvatskoj je siromašno 30% građana, a da bi uspjeli pokriti osnovne životne troškove primanja kućanstava trebala bi biti veća za 36 posto.

U 2006. godini 65% zaposlenih primalo je plaću nižu od prosječne, a čak ni ta prosječna plaća nije bila dovoljna za pokrivanje životnih troškova, već samo za oko 70 posto. S njima je u skupini siromašnih i oko 635.000 umirovljenika s primanjima ispod 2.000 kuna.

Građani se radi toga zadužuju, pa čak 48% kreditnih zaduženja otpada na preživljavanje, a 40% na kupnju stana, upozorio je Sever.

Zaduživanja građana u poslovnim bankama popela su se krajem lipnja na 104,5 milijardi kuna ili 69.000 kuna duga po zaposlenom.

(Hina)

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Saznajte koliku plaću dobivaju drugi za posao koji i vi radite
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more