Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

NHS: Poskupljenje hrane dodatno će osiromašiti građane

08/07/2007

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su na konferenciji za novinare da će daljnje poskupljenje hrane, koje će uslijediti na jesen, dodatno osiromašiti građane koji će za radi pokrivanja osnovnih životnih troškova morati manje izdvajati za hranu ili se još više zaduživati.

Ove je godine četveročlana obitelj prosječno mogla pokriti oko 75% minimalnih mjesečnih životnih troškova, dok će u ožujku iduće godine, dogodi li se povećanje hrane od oko 15%, moći snositi svega 71% troškova, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Prema jednoj od definicija prihvaćenih u svijetu siromašno je ono kućanstvo koje na prehranu troši više od jedne trećine svojih prihoda, dakle, više od 33 posto.

Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu izdvaja čak 39,1%, a u prvih sedam mjeseci ove godine i 39,35 posto.

Za usporedbu, prosječan udio hrane i bezalkoholnih pića u troškovima građana (proširene) Europske unije u 2004. godini bio 12,7%, a najniži u Irskoj, svega 5-6 posto.

Hrana je u svijetu poskupjela zbog klimatskih promjena, globalizacijskih procesa i promjena energetske prirode, a kod nas još ima neiskorištenih poljoprivrednih površina i viška uskladištene pšenice, kazao je Sever i ustvrdio da "sve što se događa pokazuje da Vlada, ne samo da nema strategiju cjelovitog gospodarskog razvitka, već nema ni dugoročnu strategiju proizvodnje hrane, zbog čega ispaštaju građani".

Po podacima koje je prikupio NHS u Hrvatskoj je siromašno 30% građana, a da bi uspjeli pokriti osnovne životne troškove primanja kućanstava trebala bi biti veća za 36 posto.

U 2006. godini 65% zaposlenih primalo je plaću nižu od prosječne, a čak ni ta prosječna plaća nije bila dovoljna za pokrivanje životnih troškova, već samo za oko 70 posto. S njima je u skupini siromašnih i oko 635.000 umirovljenika s primanjima ispod 2.000 kuna.

Građani se radi toga zadužuju, pa čak 48% kreditnih zaduženja otpada na preživljavanje, a 40% na kupnju stana, upozorio je Sever.

Zaduživanja građana u poslovnim bankama popela su se krajem lipnja na 104,5 milijardi kuna ili 69.000 kuna duga po zaposlenom.

(Hina)

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more