Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Kako pregovarati o plaći?

10/14/2007

Bilo da ste u potrazi za poslom, pa vas čeka intervju s poslodavcem ili ste već zaposleni, a želite povišicu, naći ćete se u situaciji u kojoj pregovarate o plaći. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Ako tražite posao

Ukoliko ste došli na prvi intervju, savjetujemo vam da ne spominjete plaću, osim ako vas poslodavac ne pita za očekivanu plaću. Ipak, ukoliko vas poslodavac sam pita koliku plaću očekujete, nemojte izbjegavati odgovor jer se time stiče dojam da ne možete procijeniti svoje sposobnosti ili da nemate jasne stavove o svom poslu.

Pokušajte saznati nešto više o zaduženjima koja vas očekuju na toj poziciji pa poslodavca zatražite dodatne informacije o radnom mjestu, obavezama i njihovim očekivanjima od vas.

Predložite početnu platu i objasnite da ste spremni raditi za taj iznos dok ne savladate posao i dok se ne dokažete, ali da se, shodno rastu vašeg doprinosa kompaniji, nadate da će iznos plaće rasti. Ukoliko baš ne možete da odredite točan iznos, dajte neki raspon plaće.

Kada jednom predstavite svoja očekivanja, kako visinu plaće, tako i druge uvjete koje očekujete, nemojte dodavati nešto novo na taj popis jer to ne djeluje profesionalno.

Ako tražite povišicu

Prije sastanka sa šefom bitno se pripremiti. To znači da morate dostignuća i uspjehe u tvrtki u kojoj radite.

 • Pripremite alternativu - Zapitajte se "Što ako me odbije?" Razmislite da li ste toliko nezadovoljni da želite promijeniti posao ukoliko vam se zahtjev ne ispuni ili biste ipak nastavili da radite za staru platu. Možda ćete biti zadovoljni ako vam poslodavac umjesto veće plaće ponudi službeni auto, usavršavanje ili nešto drugo.

 • Razmislite je li pravo vrijeme tražiti povišicu - Ne budite nestrpljivi, ne zaustavljajte šefa u hodniku kako biste mu u nekoliko minuta rekli vaše mišljenje, već smireno i pribrano tražite sastanak.

 • Tijekom razgovora prvo predstavite svoje kvalitete - Poslodavac mora znati koliko ste napredovali i doprinijeli uspjehu tvrtke.

 • Ne pretjerujte sa zahtjevima - Budite realni i ne preuveličavajte svoj značaj jer ćete u suprotnom djelovati neozbiljno. Osim prikazivanja Vaših postignuća korisno je da i na samom sastanku predložite nove projekte koji mogu doprinijeti tvrtki i objasnite vašu ulogu u njihovoj realizaciji.

 • Slušajte drugu stranu - jedno je od najvažnijih pravila pregovaranja. I druga strana ima svoje zahtjeve. Da biste shvatili što druga strana želi i zašto, morate pitati i pažljivo slušati njihove razloge. Tek kada shvatite što je poslodavcu važno, moći ćete zaključiti pregovore tako da svako dobije ključne stvari koje želi. (A.T.)

 • Izvor:
  Infostud
  Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

  Razvoj karijere

  • Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija

   Sve donedavno vladalo je uvjerenje da je kvocijent inteligencije (IQ) vladar poslovnog svijeta. No, istraživanja pokazuju da 80% poslovnog uspjeha prvenstveno ovisi o emocionalnoj inteligenciji (EQ).

  • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

   Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

  • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

   Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

  • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

   Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

  • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

   Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

  We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more