Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Privatni istražitelji smiju raditi i za vlast

08/07/2008

MUP pripremio prijedlog zakona o privatnoj detektivskoj djelatnosti

Privatnu detektivsku djelatnost moći će obavljati obrtnici i sve pravne osobe, predlaže se to Zakonom o privatnim detektivima koji je u izradi.

Naime, sadašnjim propisima osim obrtnika, djelatnost privatnih istražitelja mogu obavljati društva osoba, odnosno komanditna društva i javna trgovačka društva.

Usklađivanje s EU
Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je novi prijedlog zakona o detektivskoj djelatnosti kojim se to područje usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Sada je to područje regulirano propisom koji prvenstveno govori o zaštitarskoj djelatnosti i u kojem su propisani samo osnovni uvjeti za obavljanje detektivske djelatnosti.

Zakonskim prijedlogom u izradi djelatnost se regulira cjelovitije, a svi oni koji su dozvolu za rad dobili u skladu s postojećom regulativom, nakon stupanja na snagu novog zakona neće morati tražiti nove dozvole za rad. Detektivsku djelatnost obavljaju privatni detektivi, zaposlenici pravnih osoba ili obrtnika koji moraju imati dopuštenje nadležne policijske uprave.

Trgovačkom društvu, djelatnost se može odobriti ako je u sudski registar upisana s registriranom istražnom i zaštitnom djelatnošću, ima imenovanu odgovornu osobu s dopuštenjem obavljanja poslova privatnog detektiva.

Dozvola stranim privatnim istražiteljima
Osim toga, pravna osoba mora imati sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme barem s jednim privatnim detektivom. Privatni detektivi, među ostalim poslovima moći će prikupljati dokaze, podatke i obavijesti za tijela javne vlasti.

No, ne smiju obavljati poslove koji su u nadležnosti policije ili pravosudnih tijela, osim promatranja, pratnje i snimanja na javnom mjestu u sklopu zakonom dozvoljenih poslova privatnih detektiva. S ulaskom hrvatske u EU, kod nas će moći raditi i privatni detektivi iz ostalih zemalja Unije. (A.T.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more