Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Privatni istražitelji smiju raditi i za vlast

MUP pripremio prijedlog zakona o privatnoj detektivskoj djelatnosti

Privatnu detektivsku djelatnost moći će obavljati obrtnici i sve pravne osobe, predlaže se to Zakonom o privatnim detektivima koji je u izradi.

Naime, sadašnjim propisima osim obrtnika, djelatnost privatnih istražitelja mogu obavljati društva osoba, odnosno komanditna društva i javna trgovačka društva.

Usklađivanje s EU
Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je novi prijedlog zakona o detektivskoj djelatnosti kojim se to područje usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije. Sada je to područje regulirano propisom koji prvenstveno govori o zaštitarskoj djelatnosti i u kojem su propisani samo osnovni uvjeti za obavljanje detektivske djelatnosti.

Zakonskim prijedlogom u izradi djelatnost se regulira cjelovitije, a svi oni koji su dozvolu za rad dobili u skladu s postojećom regulativom, nakon stupanja na snagu novog zakona neće morati tražiti nove dozvole za rad. Detektivsku djelatnost obavljaju privatni detektivi, zaposlenici pravnih osoba ili obrtnika koji moraju imati dopuštenje nadležne policijske uprave.

Trgovačkom društvu, djelatnost se može odobriti ako je u sudski registar upisana s registriranom istražnom i zaštitnom djelatnošću, ima imenovanu odgovornu osobu s dopuštenjem obavljanja poslova privatnog detektiva.

Dozvola stranim privatnim istražiteljima
Osim toga, pravna osoba mora imati sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme barem s jednim privatnim detektivom. Privatni detektivi, među ostalim poslovima moći će prikupljati dokaze, podatke i obavijesti za tijela javne vlasti.

No, ne smiju obavljati poslove koji su u nadležnosti policije ili pravosudnih tijela, osim promatranja, pratnje i snimanja na javnom mjestu u sklopu zakonom dozvoljenih poslova privatnih detektiva. S ulaskom hrvatske u EU, kod nas će moći raditi i privatni detektivi iz ostalih zemalja Unije. (A.T.)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu? Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu?

  Hrvatski sabor 3. sjednicu nastavio je raspravom o prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita u prvom čitanju, kojim Vlada želi pomoći osobama mlađim od 45 godina u stjecanju prve nekretnine.

 • Plaće službenika po učinku Plaće službenika po učinku

  Objedinjavanje inspekcija i vrednovanje državnih službenika po učinku dvije su najvažnije novine unutar Nacionalnog programa reformi (NPR) koji će s programom konvergencije biti predstavljen ovaj tjedan na sjednici Vlade.

 • Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura

  Slovenski parlament u utorak je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 eura.

 • Primi se ozbiljnog posla i počni heklati! Primi se ozbiljnog posla i počni heklati!

  Sudjelovanje je besplatno, hrana i piće osigurani. Svejedno nam je jeste li student, zaposleni ili nezaposleni.

 • Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja

  Najboljim brodograditeljima svijeta, uključujući i Hrvatsku, pruža se prilika da se pridruže timu kompanije Irving Shipbuilding u Halifaxu, Nova Škotska, Kanada i tako izgrade dugoročnu karijeru u brodogradnji.

 • intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru

  Petim modulom Bagatin Akademije – regionalnog centra za razvoj mekih vještina u zdravstvu, nastavlja se ostvarivanje dugoročne vizije educiranja zdravstvenih djelatnika te uvođenje dugoročnih promjena u hrvatsko zdravstvo. Više od 100 zdravstvenih djelatnika sudjelovalo je u novim radionicama na temu leadershipa, komunikacije i timskog rada.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more