Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Četiri najčešće pogreške pri traženju posla

10/07/2008

Valja se pripremiti za intervju za posao

Svi u životu radimo greške, no kada zbog pogreške ostanemo bez posla ili pak ne dobijemo posao, tada ta greška ima dobije "dublje" značenje.

Razna istraživanja pokazala su da posloprimci često griješe prilikom intervjua za posao. Iako te greške na prvi pogled ne djeluju važne, one itekako mogu kod ispitivača promijeniti dojam o posloprimcu.

Kašnjenje
Iako većina posloprimaca zna da ne smije zakasniti na dogovoreni intervju za posao, istraživanja pokazuju kako se to mnogima ipak "događa". Kada krenuti na intervju za posao? Važno je, naime, imati na umu sve okolnosti koje vam se mogu dogoditi na putu do mjesta na kojem imate zakazan intervju. To znači da morate procijeniti koliko ranije morate krenuti kako bi stigli na vrijeme, čak i po najvećoj prometnoj gužvi. Ako, pak, shvatite da nikako ne možete stići u ugovoreno vrijeme, svakako nazovite tvrtku te najavite da kasnite, kako bi ostavili dojam profesionalca.Prerano dolaženje na sastanak
Preporučljivo je na intervju za posao doći 15-ak minuta ranije, kako ne bi kasnili. No to nikako ne znači da ćete ostaviti bolji dojam ako dođete sat vremena prije dogovorenog termina. Imajte na umu da ispitivač ne može ostaviti svoj posao kako bi vas intervjuirao. Poštujte dogovoreno vrijeme te izbjegavajte neugodne situacije.

Pripremite pitanja za poslodavca
Za intervju za posao valja se pripremiti. Raspitajte se o najčešćim pitanjima te na njih pripremite odgovore. Osim toga, jednako je važno osmisliti konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Ispitivači vole kada im kandidati postavljaju pametna pitanja jer to svjedoči o njihovoj zainteresiranosti za rad u ovoj tvrtki.

Raspitajte se o visini plaće
Ispitivači često na intervjuu za posao pitaju posloprimca koliku plaću očekuju. Savjetujemo da na ovo pitanje odgovorite u rasponu, odnosno ne spominjete točnu cifru već, napomenete iznos od – do kuna. No, prije se valja raspitati o visini plaća u toj tvrtki, kao i o plaćama zaposlenika iste struke kao i vaše. Naime, često se događa da se posloprimci precjenjuju pa za svoj rad traže puno više, nego što njihov on vrijedi na tržištu rada, odnosno koliko bi bio plaćen i u drugim tvrtkama. No to nikako ne znači da trebate podcijeniti svoje znanje i vještine. Naime, važno se samo dobro informirati i o visini plaća u vašoj struci. (A.T.)

Izvor:
MSN

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

Razvoj karijere

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

 • 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere

  Svi koji se prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more