Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Sezonsko zapošljavanje tek u ljetnim mjesecima dostiglo prošlogodišnju razinu

09/07/2010

Najviše otvorenih radnih mjesta bilo je za konobare, kuhare, sobare, pizza majstore te recepcionare.

MojPosao je petu godinu za redom, u suradnji s partnerima proveo akciju 'Poslovi u turizmu 2010.'. Akciju koja potiče sezonsko zapošljavanje i ove su godine podržali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), zatim Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te Hrvatska udruga hotelijera (HUH) koji su svoje članice aktivno poticali na zapošljavanje kvalitetnog kadra.

Od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine, na MojPosao je oglašeno gotovo 1.200 radnih pozicija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, od čega je 59 posto oglasa iz primorskih županija. Ukupno je ta brojka za oko 10 posto manja nego prošle godine, no razlog tome je smanjeno zapošljavanje u turizmu u prvim mjesecima ove godine. Naime, poslodavci su u očekivanju slabije turističke sezone zapošljavali i manje sezonskih zaposlenika. No, situacija se znatno popravila kada se u ljetnim mjesecima pokazalo kako je turistička sezona ipak bolja od prošlogodišnje, pa je u skladu s time i zapošljavanje u ljetnim mjesecima dostiglo prošlogodišnju razinu.

Najtraženija zanimanja u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo na Jadranu, ove su godine bila konobar (26 posto oglasa), kuhar (16 posto oglasa), sobar/ica (5 posto oglasa), pizza majstor (3 posto oglasa) te recepcionar (3 posto oglasa). Najviše oglašenih radnih pozicija bilo je iz Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije (26 posto, odnosno 21 posto), nakon kojih slijede Primorsko-goranska i Zadarska županija s po 15 posto oglasa.

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Dubrovniku (13 posto), dok je Split zasjeo na drugo mjesto ljestvice sa 7 posto objavljenih oglasa. Dubrovnik je jedini grad u kojem je zabilježen porast broja oglasa u odnosu na prošlu godinu. Među otocima, od ukupnog broja oglasa na Jadranu, najviše ih je za radna mjesta na Pagu (3 posto), Hvaru (2 posto) i Krku (2 posto). Na svim otocima broj oglasa je manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče kvalifikacija koje su potrebne za zaposlenje u turizmu, u nešto više od pola oglašenih radnih pozicija stručna sprema nije bila bitna (52 posto), dok se u trećini slučajeva tražila srednja stručna sprema. Također, u 65 posto slučajeva za poslove u turizmu nije bilo potrebno prethodno radno iskustvo, a za najveći broj pozicija za koje se tražilo radno iskustvo, bilo je dovoljno imati do godinu dana iskustva (35 posto oglasa), odnosno do dvije godine iskustva (32 posto). U oglasima u kojima se traži iskustvo, u prosjeku su bile potrebne 2 godine i 3 mjeseca iskustva.

Uzimajući u obzir zahtjeve za obrazovanjem, kao što se moglo i očekivati, u turizmu se ove godine najviše tražilo aktivno znanje barem jednog stranog jezika i to u 45 posto oglasa, dok se u manjoj mjeri (32 posto oglasa) tražilo poznavanje rada na računalu. U najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (35 posto), zatim slijedi njemački s 8 posto, talijanski s 4 posto te francuski jezik s 1 posto oglasa.

Kada se radi o stranim jezicima, postoje određene razlike prema županijama pa je tako talijanski u većoj mjeri tražen u Istarskoj županiji (13 posto oglasa), njemački je bio najtraženiji u Primorsko-goranskoj županiji (20 posto), dok je znanje engleskog jezika najisplativije u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se taj jezik tražio u 53 posto oglasa te Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se 43 posto oglasa tražilo aktivno poznavanje engleskog jezika.

Ove se godine u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo u 66 posto oglasa nudio rad na određeno. Istovremeno, u 47 posto posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 13 posto oglasa nudilo je studentske poslove, a 11 posto honorarne (napomena: bilo je moguće označiti više odgovora). Gledajući samo Jadran čak je 81 posto oglasa nudilo zaposlenje na određeno. Za stalna radna mjesta bilo je 34 posto oglasa, a 12 posto oglasa za studentska radna mjesta. 8 posto oglasa na Jadranu bilo je za honorarne poslove.

Prema vrsti zaposlenja, u 2010., najmanje je stalnih radnih mjesta oglašeno u Primorsko-goranskoj županiji (samo 24 posto), dok je najviše stalnih radnih mjesta oglašeno u Šibensko-kninskoj (50 posto) i Zadarskoj županiji (49 posto). U isto vrijeme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oglašeno je najviše radnih mjesta na određeno radno vrijeme (93 posto).

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more