Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Od ovčje vune na cesti do posla

03/05/2012

Nezaposlenost, prijateljstvo, ljubav i ekološka osviještenost spojili su četvero mladih ljudi na otoku Krku u projektu otkupa ovčje vune. Planiraju otvoriti 17 centara, a već su odradili jednu uspješnu poslovnu godinu s Talijanima.

Od ovčje vune na cesti do posla

Karolina Depope Naso i njezina sestra Marica Depope te Josip Jurlina i Dejan Kristan iz Slovenije prije godinu dana stavili su na kup osobnu ušteđevinu te aktivirali Dejanovu tvrtku Kristan nautika koja je dotad bila u mirovanju. Uskoro su započeli biznis s otkupom vune, piše Adriana Luić za Večernji list.

Sakupili 100 tona vune i sve prodali u Italiju

"Godinu dana proučavali smo tržište, savjetovali se s otkupljivačima u Srbiji i Bosni i Hercegovini jer smo u Hrvatskoj, na žalost, našli najmanje informacija o ovčjoj vuni. Ipak, najviše su nam pomogli naši kupci u Italiji, a i danas su nam najveći izvor informacija", prisjeća se početaka Karolina Depope Naso.

Iako nisu puno znali o vuni, a sami ovčari od kojih su otkupili 100 tona, prodali su im i 20% otpada, sve je prodano u Italiju gdje će se raditi tepisi i madraci.“Trenutačno pregovaramo s Englezima, Ircima, Nijemcima i Nizozemcima. Zato nam je bitno da ove godine prikupimo mnogo više vune", najavljuje Dejan Kristan.

Hrvatska nema praonicu vune, a Austrijanci žele izgraditi jednu za cijelu regiju

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj trenutačno ima možda samo pet posto kvalitetne vune koja bi se mogla upotrijebiti u tekstilnoj industriji koja proizvodi fini i kvalitetan materijal za odjeću. Razlozi leže u obradi – Hrvatska nema mogućnost pranja vode, a jedan takav pogon košta oko osam milijuna eura. Postoje dva manja u BiH, a Austrijanci žele izgraditi jedan za područje čitave Jugoslavije.

„Nije problem samo u novcu, problem je u otpadnim vodama jer se za pranje vune koriste i kemikalije, a naši su zakoni vrlo restriktivni i mislim da bismo jako teško dobili dozvole za takvu praonicu. Ako se u BiH sagradi takva praonica, mi bismo je koristili jer nam je cilj jednog dana od hrvatske vune stvoriti brend", objašnjavaju Karolina i Dejan.

Planiraju otvoriti 17 centara za otkup vune i zaposliti radnike

Kristan nautika u 17 županija otvorit će sabirne centre za otkup bijele ovčje vune i sezonski u svakome centru zaposliti od jednog do tri radnika, ovisno o broju ovaca na određenom području.

Ovčari su najprije bili sumnjičavi prema organiziranom otkupu jer su imali loša iskustva s ljudima koji su skupljali vunu za potrebe crnog tržišta. "No, uz cijenu od 1,5 kuna za kilogram vune i poticaje lokalne zajednice te kada su shvatili da će naš radnik doći do njihovih vrata i pokupiti vunu te je odvesti u skladište, i oni su se smekšali", kaže Dejan Kristan.

Pripreme se već počele, a korist je višestruka jer je odbačena vuna (primjerice, samo se na otoku Pagu godišnje ostriže oko 40 tona vune koja ostane na kamenjaru ili uz rub prometnica) postala i estetski i ekološki problem. (M.D.)

Izvor: Poslovni dnevnik (tiskano izdanje)

Zanimljivosti

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more