Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
Press center Partners Publish ad Marketing | Hrvatski
No account? Register! | Forgotten password

Američki direktori zarađuju 380 puta više od radnika

04/23/2012

Razlika je prošle godine bila veća nego 2010. u kojoj su direktori zaradili 343 prosječne plaće

Američki direktori zarađuju 380 puta više od radnika

Glavni izvršni direktori američkih kompanija čije su dionice u indeksu S&P 500 lani su u prosjeku zaradili 12,9 milijuna dolara, što je 14 posto više nego 2010. kada je njihova prosječna plaća bila 11,4 milijuna dolara.

Iako su ti iznosi sami po sebi astronomski, dodatno dobivaju na težini kada se usporede s prosječnom plaćom Amerikanaca koja je prošle godine iznosila 34.053 dolara. Udruženje američkih sindikata AFL-CIO izračunalo je da generalni direktori zarađuju 380 puta više od prosječnog Amerikanca, piše CNN Money, a prenosi business.hr.

Razlika je prošle godine bila veća nego 2010. u kojoj su direktori zaradili 343 prosječne plaće, ali to nije ni blizu rekorda iz 2000. kada su 'veliki šefovi' zaradili 525 puta više od 'malih' ljudi. Međutim, treba istaknuti da su ne tako davne 1980. direktori zarađivali 42 puta više od prosječnog Amerikanca. (T. B.)

Izvor: business.hr 

Zanimljivosti

 • Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu? Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu?

  Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposlenici najveće slovenske banke koji kao "zviždači" prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali "unutarnjom policijom".

 • Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage! Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage!

  Nedostaje radne snage - električara, strojara, inženjera.

 • Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :) Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :)

  Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

 • Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu

  Ostao je bez posla, a samo dan kasnije uslijedila je ponuda za novi. Nije siguran je li napravio dobru stvar kada ga je prihvatio.

 • Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna

  Većina hrvatskih radnika svojom plaćom smatra isključivo neto iznos - novac kojeg doista dobiju za svoj rad, ali malo je onih koji znaju koliko je poslodavac morao platiti državi, odnosno koliko im je država novca uzela od plaće, jer taj novac nikad nisu ni vidjeli.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more