Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Zapošljavanje na menadžerskim pozicijama stagnira

05/02/2012

Trend zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada pokazao je primjetan pad od prve polovine 2009. godine.

Zapošljavanje na menadžerskim pozicijama stagnira

Razina zapošljavanja na stručnim i menadžerskim pozicijama u Hrvatskoj i dalje stagnira u odnosu na prošlu godinu, pokazao je najnoviji globalni pregled tržišta rada agencije Antal International, u kojemu je sudjelovalo 17.000 organizacija iz 56 zemalja.

U Hrvatskoj je 43 posto anketiranih kompanija potvrdilo da zapošljavaju, a 41 posto planira zapošljavati u sljedeća tri mjeseca. U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 27 posto kompanija, a 19 posto očekuje da će to učiniti u sljedećem razdoblju. Usporedbe radi, potkraj prošle godine 38 posto ispitanih kompanija je zapošljavalo, a 15 posto smanjivalo broj zaposlenih na toj razini, piše business.hr.

Trend zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada pokazao je primjetan pad od prve polovine 2009. godine. Potkraj te godine pad je usporen, a u 2010. i 2011. osjećala se stagnacija s naznakama poboljšanja sredinom prošle godine.

Kada je riječ o tržištu srednje i istočne europe, Mađarska predviđa nižu razinu zapošljavanja od Hrvatske (38 posto), a više zapošljavaju Poljska (58 posto), Rumunjska (49 posto), Češka (47 posto) i Bugarska (62 posto).

Predviđa se da će najdinamičniji sektor u regiji u idućih nekoliko mjeseci biti industrija zajedničkih usluga. Tvrtke iz tog sektora planiraju zapošljavati impresivnih 74 posto više menadžera u idućem kvartalu, a samo pet posto takvih poduzetnika otpuštat će zaposlenike. Najmanje aktivni sektori su djelatnosti nekretnina i luksuzne robe. U sljedeća tri mjeseca samo 30 posto takvih tvrtki očekuje da će zapošljavati stručni i menadžerski kadar.

Na globalnoj razini i uzorku svih kompanija obuhvaćenih istraživanjem, podaci pokazuju da 55 posto kompanija zapošljava menadžere, u usporedbi s 56 posto zabilježenih potkraj prošle godine. Istodobno, udjel kompanija koje namjeravaju otpuštati zaposlene također je relativno stabilan te iznosi 20 posto. Ti rezultati potvrđuju zaključak prethodnih pregleda da svjetsko tržište u ovom segmentu ipak postaje stabilnije. (T. B.)

Izvor: business.hr

Aktualno

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more