Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Zapošljavanje na menadžerskim pozicijama stagnira

Zapošljavanje na menadžerskim pozicijama stagnira

Trend zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada pokazao je primjetan pad od prve polovine 2009. godine.

Razina zapošljavanja na stručnim i menadžerskim pozicijama u Hrvatskoj i dalje stagnira u odnosu na prošlu godinu, pokazao je najnoviji globalni pregled tržišta rada agencije Antal International, u kojemu je sudjelovalo 17.000 organizacija iz 56 zemalja.

U Hrvatskoj je 43 posto anketiranih kompanija potvrdilo da zapošljavaju, a 41 posto planira zapošljavati u sljedeća tri mjeseca. U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 27 posto kompanija, a 19 posto očekuje da će to učiniti u sljedećem razdoblju. Usporedbe radi, potkraj prošle godine 38 posto ispitanih kompanija je zapošljavalo, a 15 posto smanjivalo broj zaposlenih na toj razini, piše business.hr.

Trend zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada pokazao je primjetan pad od prve polovine 2009. godine. Potkraj te godine pad je usporen, a u 2010. i 2011. osjećala se stagnacija s naznakama poboljšanja sredinom prošle godine.

Kada je riječ o tržištu srednje i istočne europe, Mađarska predviđa nižu razinu zapošljavanja od Hrvatske (38 posto), a više zapošljavaju Poljska (58 posto), Rumunjska (49 posto), Češka (47 posto) i Bugarska (62 posto).

Predviđa se da će najdinamičniji sektor u regiji u idućih nekoliko mjeseci biti industrija zajedničkih usluga. Tvrtke iz tog sektora planiraju zapošljavati impresivnih 74 posto više menadžera u idućem kvartalu, a samo pet posto takvih poduzetnika otpuštat će zaposlenike. Najmanje aktivni sektori su djelatnosti nekretnina i luksuzne robe. U sljedeća tri mjeseca samo 30 posto takvih tvrtki očekuje da će zapošljavati stručni i menadžerski kadar.

Na globalnoj razini i uzorku svih kompanija obuhvaćenih istraživanjem, podaci pokazuju da 55 posto kompanija zapošljava menadžere, u usporedbi s 56 posto zabilježenih potkraj prošle godine. Istodobno, udjel kompanija koje namjeravaju otpuštati zaposlene također je relativno stabilan te iznosi 20 posto. Ti rezultati potvrđuju zaključak prethodnih pregleda da svjetsko tržište u ovom segmentu ipak postaje stabilnije. (T. B.)

Izvor: business.hr

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more