Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tržište rada 2012: Više oglasa i veća fleksibilizacija

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao je objavljeno preko 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta.

Tržište rada 2012: Više oglasa i veća fleksibilizacija

To što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja se ne mijenjaju

Najtraženija zanimanja u 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, administrator te terenski komercijalist.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Konobar

Programer

Konobar

Prodavač

Prodajni predstavnik

Programer

Kuhar

Komercijalist

Kuhar

Prodajni predstavnik

Knjigovođa

Prodavač

Knjigovođa

Pravnik

Prodajni predstavnik

 

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

-      Prodaja (Trgovina) - 24% oglasa i 30% životopisa

-      Turizam i ugostiteljstvo - 18% oglasa i 18% životopisa

-      Administrativna zanimanja - 9% oglasa i 22% životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2012. je objavljeno ukupno 52% oglasa za stalno zaposlenje, što je 3% manje nego u 2011. godini kada se 55% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje. Također, 52% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno.

Ovakvi pokazatelji naznačuju skorašnju fleksibilizaciju rada koja se planira uvođenjem izmjena Zakona o radu

U 13% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 6% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 96% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, no više od polovice ih je bilo zainteresirano i za honorarni rad (57%).

Gotovo trećina (31%) je spremna na radni odnos na pola radnog vremena, a 14% na sezonski posao. Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Napredno poznavanje engleskog jezika sve bitnije

Tijekom 2012. godine,  poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj.

S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 31% oglasa i 21% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 41% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika.

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 17% oglasa. U odnosu na 2011. Godinu ovo je povećanje budući da se napredni engleski tražio u 42% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Najviše posloprimaca u svojim online životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (40%), dok ih čak petina (20%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18% tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – malo više od petine posloprimaca (22%) navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 10% tražitelja posla.

U odnosu na prošlu godinu poslodavci manje traže informatičke vještine.  U skoro trećini oglasa (28%) traži se poznavanje rada na računalu, a u 2011. traženo je u malo više od trećine oglasa (31%). 

Od oglasa u kojima se uvjetuje poznavanje rada na računalu, u većini se traži poznavanje rada u Wordu (91%) i Excelu (89%).

U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (48%) i to prosječno 2 godine i osam mjeseci.

Smanjenje broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom 2012. godine poslodavci su objavili 460 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 18% manje. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.