Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Isplata dnevnica

17.05.2011.

Da li je poslodavac obavezan izvršavati isplate dnevnica?

Pravo na isplatu dnevnica regulirano je propisima jedino za državne službenike, dok za ostale radnike niti Zakonom o radu niti drugim propisima to nije određeno. Međutim, pravo na dnevnice za službeno putovanje po nalogu poslodavca uneseno je u gotovo sve kolektivne ugovore, a isto tako i sami poslodavci u pravilu dnevnice ugrađuju u pravilnike o radu. Osim toga, dnevnicu možemo smatrati i običajem, što također može biti jedan od izvora prava, budući je isplata dnevnica pravilo i kod onih poslodavaca koji nemaju pravilnik o radu niti ih ne obvezuje kolektivni ugovor.

Kao prilog pravu radnika na dnevnicu odnosno obvezi poslodavca da je isplati, možemo navesti i činjenicu da je radni odnos takva vrsta ugovornih odnosa u kojem radnik ulaže samo svoj rad, a ne ulaže neka druga sredstva, dakle ne preuzima na sebe ikakve troškove u vezi s radom. Prema tome, poslodavac je dužan radniku priznati i troškove u vezi sa službenim putem učinjenim po njegovom nalogu, a mislim da dnevnica predstavlja upravo pokriće takvog troška. Naime, na službenom putu, osim troškova putovanja (vozna karta i sl.), te troškova noćenja, radnik ima i druge troškove koje ne bi imao da nije bio na putu (npr. prehrana koja je skuplja od prehrane kod kuće). Stoga držim da radnici imaju pravo na dnevnicu i u slučaju kada ona nije određena kolektivnim ugovorom, ili pravilnikom o radu niti ugovorom o radu.

Međutim, budući da u takvom slučaju ostaje neriješeno pitanje visine dnevnice, mislim da bi radnik imao pravo na dnevnicu od najmanje 123 kune koliko iznosi dnevnica za državne službenike, a sasvim bi bilo opravdano zahtijevati i 170 kuna, koliko iznosi neoporezivi iznos dnevnice prema Pravilniku o porezu na dohodak, i koliko se u gospodarstvu uobičajeno isplaćuje.

Iznimno, pravo na dnevnicu u navedenom obliku moglo bi se ugovorom o radu isključiti i nadomjestiti nekim paušalnim iznosom, u slučaju kad radnik sam organizira svoja putovanja. Takve ugovorne odredbe česte su kod radnika koji obavljaju komercijalne poslove, koji dobivaju stanoviti paušal koji nadomješta putne troškove i dnevnice, budući sami određuju vrijeme i trajanje putovanja.

Stalni radni odnos

 • Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora? Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora?

  Obveza poslodavca da ne smije na isto radno mjesto zaposliti radnika u razdoblju od 6 mjeseci od prestanka ugovora o radu odnosi se samo u slučaju redovitog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, ali ne i kada istekne ugovor o radu na određeno vrijeme.

 • Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu? Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu?

  Ako je iznos plaće određen u konkretnom novčanom iznosu u ugovoru o radu, tada poslodavac (uprava) ne može jednostrano mijenjati iznos plaće radnika već mora radniku ponuditi sklapanje aneksa postojećeg ugovora o radu u kojem je izmijenjen iznos plaće.

 • Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu? Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu?

  Radnik koji radi najmanje šest sati dnevno ima svakoga radnog dana pravo na odmor (stanku ili pauzu) od najmanje trideset minuta. Pauza se ubraja u radno vrijeme.

 • Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću

  Ako Vam poslodavac otkaže trenutni ugovor o radu te ponudi novi ugovor o radu, tada se primjenjuje odredba članka 115. Zakona o radu, prema kojoj radnik ima rok od minimalno 8 dana za odlučiti prihvaća li novi ugovor o radu ili ne.

 • Isplata dijela plaće bez platne liste Isplata dijela plaće bez platne liste

  Sama neisplata plaće, ako pri tome poslodavac nije radniku predao niti obračun o neisplati dospjelog dijela plaće, izmjenama Kaznenog zakona od 1.1.2013.g. predstavlja kazneno djelo, sukladno članku 132. Kaznenog zakona.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje