Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Otpremnina kod prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme

17.05.2011.

Jedna grupa radnika radi na određeno vrijeme preke dvije godine neprekidno, ali ugovor o radu potpisuju svaki mjesec tako da nije bilo prekida između dva potpisivanja. Zbog reorganizcije rada poslodavac im namjerava prekinuti radni odnos, odnosno ne produžiti im ugovor o radu. Imaju li navedeni radnici pravo na otpremninu?

Međutim, kako je navedeno u pitanju poslodavac neće radnicima otkazati nego jednostavno neće produžiti ugovore o radu, tj. neće sklopiti nove ugovore o radu. Prema tome radnicima će ugovori o radu prestati ne otkazom, koji je preduvjet za otpremninu nego, istekom vremena na koji su sklopljeni, pa zato nemaju pravo na otpremninu prema članku 125. Zakona o radu.

Radnici bi imali pravo na otpremninu kada bi im poslodavac formalno otkazao ugovore o radu, budući da rade više od dvije godine. Međutim, kao što ste naveli u pitanju to poslodavac neće učiniti, jer nema nikakve potrebe za otkazom s obzirom da su ugovori o radu sklopljeni na svega mjesec dana. Također, radnici bi mogli imati pravo na otpremninu ako bi tako što bilo određeno samim ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, što pretpostavljamo da nije, ali to nema veze s pravom iz članka 125. Zakona o radu.

Mirovina, otpremnina

 • Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa? Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

  U slučaju da nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, u skladu s tim poslodavac bi trebao u vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije.

 • Pravnik odgovara: Rad tijekom mirovine Pravnik odgovara: Rad tijekom mirovine

  Sukladno odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, korisniku mirovine (umirovljeniku) koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja.

 • Pravnik odgovara: Kako izračunati otpremninu nakon 37 godina rada Pravnik odgovara: Kako izračunati otpremninu nakon 37 godina rada

  Ukupan iznos otpremnine koji se treba isplatiti radniku ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. No, izračun ovisi o potpisanom ugovoru o radu, kolektivnom ugovoru i pravilniku poslodavca.

 • Rad umirovljenika u novom zakonu o radu Rad umirovljenika u novom zakonu o radu

  Prvenstveno je bitno utvrditi kakvu vrstu posla bi umirovljenik obavljao, te temeljem toga vidjeti da li je potrebno zatražiti obustavu isplate mirovine.

 • Ne zbrajaju se iznosi otpremnine za rad kod različitih poslodavaca Ne zbrajaju se iznosi otpremnine za rad kod različitih poslodavaca

  Iznos otpremnine te trajanje otkaznog roka sukladno Zakonu o radu se računa uvijek temeljem radnog odnosa kod jednog pravnog subjekta, odnosno oni se ne zbrajaju osim ako tako nešto nije ugovoreno ugovorom o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje