Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina kod prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme

17.05.2011.

Jedna grupa radnika radi na određeno vrijeme preke dvije godine neprekidno, ali ugovor o radu potpisuju svaki mjesec tako da nije bilo prekida između dva potpisivanja. Zbog reorganizcije rada poslodavac im namjerava prekinuti radni odnos, odnosno ne produžiti im ugovor o radu. Imaju li navedeni radnici pravo na otpremninu?

Međutim, kako je navedeno u pitanju poslodavac neće radnicima otkazati nego jednostavno neće produžiti ugovore o radu, tj. neće sklopiti nove ugovore o radu. Prema tome radnicima će ugovori o radu prestati ne otkazom, koji je preduvjet za otpremninu nego, istekom vremena na koji su sklopljeni, pa zato nemaju pravo na otpremninu prema članku 125. Zakona o radu.

Radnici bi imali pravo na otpremninu kada bi im poslodavac formalno otkazao ugovore o radu, budući da rade više od dvije godine. Međutim, kao što ste naveli u pitanju to poslodavac neće učiniti, jer nema nikakve potrebe za otkazom s obzirom da su ugovori o radu sklopljeni na svega mjesec dana. Također, radnici bi mogli imati pravo na otpremninu ako bi tako što bilo određeno samim ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, što pretpostavljamo da nije, ali to nema veze s pravom iz članka 125. Zakona o radu.

Mirovina, otpremnina

 • Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života

  Pravo na starosnu mirovinu od 1. siječnja 2038. ima osiguranik koji je obvezno osiguran na mirovinsko osiguranje na temelju međugeneracijske solidarnosti, kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

 • Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu? Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu?

  U slučaju prijevremene starosne mirovine morate postaviti prijedlog poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu ili redovito otkazati svoj ugovor o radu uz primjenu ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka.

 • Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu? Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu?

  Sukladno članku 126. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

 • Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini? Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini?

  Korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na mirovinsko osiguranje, isplata mirovine se obustavlja.

 • Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa? Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

  U slučaju da nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, u skladu s tim poslodavac bi trebao u vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje