Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Ugovor o djelu

17.05.2011.

Kakva prava ostvaruju ljudi koji rade preko ugovora o djelu. Poslodavac se koristi tom vrstom ugovora zato da bi izbjegao pravi radni odnos. Da li radnik ostvaruje naknadu za prijevoz, prekovremeni rad, božićnicu i ostale naknade. Kako se izračunava staž po takvom ugovoru, te kada se on upisuje u radnu knjižicu?

Međutim, ovdje se očito radi o fiktivnom ugovoru o djelu, koji je o naravi stvari ugovor o radu.

Pri tome valja znati da je odredbom članka 13. st. 2. Zakona o radu propisano da ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.

Prema tome, ako ste sklopili ugovor o djelu, a po svemu ostalom je to ugovor o radu, smatra se da ste sklopili ugovor o radu. Međutim, to biste trebali dokazati u sudskom postupku, pa ako biste uspjeli imali biste sva prava koja proizlaze iz radnog odnosa, uključujući i ona koja nisu zakonska prava, ali su riješena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, kao što je to pravo na prijevoz ili božićnica.

Korištenjem ugovora o djelu za posao koji bi se morao obavljati putem ugovora o radu, poslodavac čini prekršaj pa ga možete prijaviti inspekciji rada.

Ostalo

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje