Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Privremeni rad u inozemstvu

17.05.2011.

U ugovoru o radu piše da me poslodavac može uputiti na rad na terenu i na službeni put u RH ili inozemstvo. Nalog mogu odbiti samo iz opravdanih razloga. Odlazak na rad u inozemstvo u trajanju do mjesec dana mi je prihvatljiv, više od toga iz osobnih (ne opravdanih) razloga ne mogu prihvatiti. Da li mogu odbiti rad u inozemstvu dulji od mjesec dana i koje su eventualne sankcije za mene.

Ti uglavci su sljedeći: 1) o trajanju rada u inozemstvu; 2) o rasporedu radnog vremena; 3) o neradnim danima i blagdanima u koje radnik ima pravo ne raditi uz naknadu plaće; 4) o novčanoj jedinici u kojoj će se isplaćivati plaća; 5) o drugim primanjima u novcu i naravi na koja će radnik imati pravo za vrijeme rada u inozemstvu; 6) o uvjetima vraćanja u zemlju.

Uglavke pod brojevima 2, 3, 4, 5 moguće je regulirati pozivom na zakon, drugi propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu koji uređuju ta pitanja.

Prvo što bi trebali provjeriti da li navedeni uglavci postoje u vašem ugovoru o radu. Ukoliko postoje, ne možete odbiti zahtjev poslodavca da vas uputi na rad u inozemstvo iz razloga što ste potpisom ugovora pristali na isto.

Ako navedene uglavke nemate u ugovoru o radu, niti se u ugovoru o radu poziva na takve uglavke u zakonu, drugom propisu, kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu, tada je poslodavac dužan ponuditi Vam sklapanje novog ugovora o radu, ili aneksa postojećeg ugovora o radu s navedenim uglavcima.

Naravno, u tom slučaju niste obvezni sklopiti takav ugovor ili aneks, pa sukladno tome poslodavac Vas i ne može uputiti na rad u inozemstvo.

Napominjem kako se službeni put u inozemstvo u trajanju do mjesec dana ne smatra upućivanjem radnika na rad u inozemstvo. Stoga ako Vas poslodavac želi uputiti na službeni put u inozemstvo u trajanju od mjesec dana, isto nemate pravo odbiti, osim u slučaju opravdanih razloga, koji zavise od slučaja do slučaja.

Stalni radni odnos

 • Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora? Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora?

  Obveza poslodavca da ne smije na isto radno mjesto zaposliti radnika u razdoblju od 6 mjeseci od prestanka ugovora o radu odnosi se samo u slučaju redovitog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, ali ne i kada istekne ugovor o radu na određeno vrijeme.

 • Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu? Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu?

  Ako je iznos plaće određen u konkretnom novčanom iznosu u ugovoru o radu, tada poslodavac (uprava) ne može jednostrano mijenjati iznos plaće radnika već mora radniku ponuditi sklapanje aneksa postojećeg ugovora o radu u kojem je izmijenjen iznos plaće.

 • Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu? Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu?

  Radnik koji radi najmanje šest sati dnevno ima svakoga radnog dana pravo na odmor (stanku ili pauzu) od najmanje trideset minuta. Pauza se ubraja u radno vrijeme.

 • Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću

  Ako Vam poslodavac otkaže trenutni ugovor o radu te ponudi novi ugovor o radu, tada se primjenjuje odredba članka 115. Zakona o radu, prema kojoj radnik ima rok od minimalno 8 dana za odlučiti prihvaća li novi ugovor o radu ili ne.

 • Isplata dijela plaće bez platne liste Isplata dijela plaće bez platne liste

  Sama neisplata plaće, ako pri tome poslodavac nije radniku predao niti obračun o neisplati dospjelog dijela plaće, izmjenama Kaznenog zakona od 1.1.2013.g. predstavlja kazneno djelo, sukladno članku 132. Kaznenog zakona.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje