Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Mogućnost zapošljavanja radnika na 3 sata dnevno

17.05.2011.
Prema Zakonu o radu, ugovor o radu može se sklopiti za puno i nepuno radno vrijeme, pri čemu nije ograničen minimalni broj sati rada u nepunom radnom vremenu. Dakle, poslodavac može zaposliti radnika na puno radno vrijeme od 40 sati tjedno ili na nepuno radno vrijeme koje je manje od 40 sati tjedno, dakle na bilo koje vrijeme od 1 do 39 tjedno.

Poslodavac na nepuno radno vrijeme može zaposliti radnika koji je nezaposlen, ali također i radnika koji već radi nepuno radno vrijeme kod drugog poslodavca, ako oba nepuna radna vremena iznose najviše puno radno vrijeme.

Međutim, poslodavac ne može na nepuno radno vrijeme zaposliti radnika koji već radi puno radno vrijeme kod drugog poslodavca. Naime, nitko ne može sklopiti jedan ili više ugovora o radu na način da ukupno radno vrijeme iznosi više od najdužeg punog radnog vremena određenog Zakonom.

Radnik koji radi nepuno radno vrijeme ima sva prava s osnova zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, s time da radni staž za mirovinu računa razmjerno vremenu koje radi. Tj. ako netko radi tri sata dnevno odnosno 15 sati tjedno, za godinu dana rada ostvarit će 15/40 godišnjeg staža, tj. manje od pola godine.

Stalni radni odnos

 • Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora? Može li poslodavac zaposliti drugog radnika u roku 6 mjeseci od prestanka ugovora?

  Obveza poslodavca da ne smije na isto radno mjesto zaposliti radnika u razdoblju od 6 mjeseci od prestanka ugovora o radu odnosi se samo u slučaju redovitog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu od strane poslodavca, ali ne i kada istekne ugovor o radu na određeno vrijeme.

 • Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu? Po kojoj osnovi se može mijenjati potpisani Ugovor o radu?

  Ako je iznos plaće određen u konkretnom novčanom iznosu u ugovoru o radu, tada poslodavac (uprava) ne može jednostrano mijenjati iznos plaće radnika već mora radniku ponuditi sklapanje aneksa postojećeg ugovora o radu u kojem je izmijenjen iznos plaće.

 • Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu? Može li osoba sa skraćenim radnim vremenom koristiti pauzu?

  Radnik koji radi najmanje šest sati dnevno ima svakoga radnog dana pravo na odmor (stanku ili pauzu) od najmanje trideset minuta. Pauza se ubraja u radno vrijeme.

 • Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću

  Ako Vam poslodavac otkaže trenutni ugovor o radu te ponudi novi ugovor o radu, tada se primjenjuje odredba članka 115. Zakona o radu, prema kojoj radnik ima rok od minimalno 8 dana za odlučiti prihvaća li novi ugovor o radu ili ne.

 • Isplata dijela plaće bez platne liste Isplata dijela plaće bez platne liste

  Sama neisplata plaće, ako pri tome poslodavac nije radniku predao niti obračun o neisplati dospjelog dijela plaće, izmjenama Kaznenog zakona od 1.1.2013.g. predstavlja kazneno djelo, sukladno članku 132. Kaznenog zakona.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje