Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Psihologijsko testiranje i upitnik osobnosti

Psihologijski testovi nisu magija. Oni procjenjuju informacije koje dajete ispitivaču. Zapravo, točnost rezultata testa ovisi o tome koliko pažljivo i ozbiljno sami odgovorite na pitanja koja su vam postavljena.

Od čega se sastoji psihologijsko testiranje?
Psihologijski testovi su provjerena, objektivna i pouzdana metoda mjerenja koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama.

Psihologijsko testiranje u selekciji može se sastojati od testova kognitivnih sposobnosti, upitnika ličnosti, testova opće kulture i informiranosti, testova znanja, motivacijskih upitnika, upitnika radnih vrijednosti, testova psihomotoričkih sposobnosti i drugih instrumenata ovisno o potrebama poslodavca i zahtjevima radnog mjesta.

Čemu služi psihologijsko testiranje?
Psihologijsko testiranje razvijeno je za ispitivanje sposobnosti, interesa, stila rada, osobnosti i motivacije. U upotrebi su tisuće različitih vrsta testova. Iako vam se može činiti da je njihova osnovna svrha da proniknu u skrivene predjele vašeg uma, njihova stvarna namjena je da ukažu na vaše prednosti i slabosti u različitim situacijama na radnom mjestu. U nekim slučajevima, testovi su usko vezani uz određeni posao. Na primjer, za posao arhitekta provjeravat će se kandidatovo razumijevanje prostornih odnosa, a za posao tajnice sposobnost istovremenog obavljanja različitih zadataka.

Koristi li psihologijsko testiranje samo poslodavcu ili može pomoći i vama?
Prije nego što vas obuzme neizvjesnost i panika uoči najavljenog testiranja, pokušajte razmisliti o njegovim pozitivnim stranama:

•  ako nemate potrebne formalne kvalifikacije za posao, testiranje će vam pružiti mogućnost da iskažete svoje sposobnosti i pokažete da ste sposobni intelektualno udovoljiti zahtjevima posla,

•  primjenom psihologijskih testova povećava se pravednost selekcijskog procesa. Kako valjani testovi ne diskriminiraju obzirom na dob, spol i kulturu, njihova uporaba može smanjiti subjektivnu pristranost i povećati pravednost procesa za sve kandidate,

•  ukoliko poslodavac ima osjećaj da se ne biste uklopili u radno okružje, testovima i upitnicima može se objektivno pokazati je li to uistinu tako. Postoji mogućnost da ne biste bili zadovoljni na tom radnom mjestu,

•  kakvi god bili rezultati, možete ih iskoristiti u svoju korist. Steći ćete vrijedan uvid u vlastitu ličnost i svoje potencijalne sposobnosti, i te informacije možete iskoristiti za usmjeravanje svoje karijere i vlastitog života u željenom i zadovoljavajućem smjeru.

•  ukoliko želite bolje upoznati sebe i svoju osobnost, ispunite kratak Upitnik osobnosti.

Vježbe i testovi

 • Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija

  Sve donedavno vladalo je uvjerenje da je kvocijent inteligencije (IQ) vladar poslovnog svijeta. No, istraživanja pokazuju da 80% poslovnog uspjeha prvenstveno ovisi o emocionalnoj inteligenciji (EQ).

 • Što je bruto, a što neto plaća? Što je bruto, a što neto plaća?

  Bruto i neto plaća osnovni su pojmovi vezani za plaće radnika no, malo ljudi zna reći što predstavlja bruto iznos te kako se taj iznos na kraju pretvori u neto.

 • Borba protiv stresa na poslu Borba protiv stresa na poslu

  Stres na radnom mjestu ozbiljan je zdravstveni problem. Između 75 i 90% posjeta liječniku opće medicine leži u razlozima koji su, na neki način, povezani sa stresom.

 • Što se krije iza psihologijskog testiranja? Što se krije iza psihologijskog testiranja?

  Kada u selekcijskom postupku kandidati dobiju priliku pristupiti rješavanju upitnika, obično im je najveća briga hoće li na pitanja odgovoriti točno. I tako već na samom početku – griješe!

 • Kamo pripadam: testirajte svoju pamet, želje i osobnost Kamo pripadam: testirajte svoju pamet, želje i osobnost

  Upoznajte sebe da biste spoznali ovaj svijet. Čeka li vas prekvalifikacija, odabir novog studija ili tražite posao, testirajte svoje sposobnosti. Pet moćnih linkova i desetine korisnih testova na jednom mjestu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje