Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Prekid otkaznog roka radi trudnoće

17.05.2011.

Ako za vrijeme otkaznog roka ostanem trudna, da li se otkazni rok prekida, odnosno da li se otkazni rok odgađa do navršene godine dana djeteta plus 15 dana?

Zakonom o radu nije propisano da otkazni rok ne teče tijekom petnaest dana po proteku rodiljnog dopusta.

Rok od petnaest dana koji spominjete odnosi se na zabranu otkaza ugovora radnici koja se koristi pravom na rodiljni dopust i to tijekom trajanja rodiljnog dopusta i petnaest dana po prestanku korištenja tog prava.

Međutim, ako je radnici otkazan ugovor o radu prije trudnoće, otkaz je zakonit pod pretpostavkom da je udovoljeno ostalim zakonskim razlozima za otkaz, a trudnoća samo zaustavlja tijek trajanja otkaznog roka.

Prestanak radnog odnosa

 • Otkaz za vrijeme roditeljskog dopusta Otkaz za vrijeme roditeljskog dopusta

  Sukladno odredbi članka 34. Zakona o radu, za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka korištenja tog prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu osobi koja se koristi tim pravom.

 • Teška kršenja obveza iz radnog odnosa Teška kršenja obveza iz radnog odnosa

  U slučajevima kada poslodavac čini osobito teška kršenja obveza iz radnog odnosa, npr. neisplata više plaća ili neuplaćivanje obveznih doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, tada radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu, pri čemu nema otkaznog roka.

 • Trajanje otkaznog roka u slučaju otkazivanja ugovora o radu Trajanje otkaznog roka u slučaju otkazivanja ugovora o radu

  Ako je redovito otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme prije isteka ugovora predviđeno samim ugovorom, ali nije određen i otkazni rok u slučaju takvog otkaza, tada se primjenjuje trajanje otkaznih rokova sukladno odredbama Zakona o radu.

 • Ima li svaki radnik pravo na isplatu otpremnine? Ima li svaki radnik pravo na isplatu otpremnine?

  U slučaju kada radnik daje otkaz, te kada poslodavac otkazuje ugovor o radu izvanredno ili redovito skrivljenim ponašanjem, radnik nema pravo na isplatu otpremnine.

 • Pravnik odgovara: Vrijedi li tržišno natjecanje izvan granica RH? Pravnik odgovara: Vrijedi li tržišno natjecanje izvan granica RH?

  Zakon o radu poznaje dvije vrste zabrane natjecanja radnika s poslodavcem, i to zakonsku i ugovornu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje