Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Radimo li posao koji volimo?

Radimo li posao koji volimo?

Posao koji voli trenutno radi 26% ispitanika, a radilo ga je njih 34%.

Razlozi zbog kojih svako jutro ustajemo i idemo na posao mogu biti različiti. Nekoga motivira novac, nekoga napredovanje i status, nekoga pak posao koji ima pozitivan utjecaj na širu društvenu zajednicu. No, je li važno da volimo posao koji radimo? MojPosao je u anketi koju je proveo tijekom rujna, među 432 ispitanika potražio odgovor na pitanje radimo li, ili smo radili posao koji volimo.

Trenutno rade, ili su radili posao koji vole 60% ispitanika.

Oni koji trenutno rade posao koji vole (26%) većinom navode da rade u svojoj struci. Unatoč tome što možda imaju lošija primanja ili uvjete rada, svojim su poslom zadovoljni. Dodaju da rade na dinamičnim poslovima, na kojima imaju prilike napredovati i razvijati se, a međuljudski odnosi u tvrtki su dobri. Neki ističu da su blizu ostvarenja sna, a to je: "raditi stvari koje volite, s minimumom napora (jer ih znate), i još za to dobivate plaću".

Kod onih koji su radili, ali više ne rade posao koji vole (34%), razlozi za takvu situaciju su različiti. Većina je zbog krize ostala bez posla, a neki su preraspoređeni na druga radna mjesta, koja im, tvrde, ne odgovaraju ni prema odgovornostima, niti prema znanjima i vještinama, pa je to glavni razlog njihove frustracije.

Nekima se pak stanje u tvrtki promijenilo na gore te im zbog loše atmosfere posao više nije ljubav, već muka. Dio ih ističe i da su zbog primamljive ponude – veće plaće i naoko boljih uvjeta rada – promijenili posao, no na kraju se ispostavilo da taj novi posao nije ispunio očekivanja.

Da nikada nisu radili posao koji vole ustvrdilo je 40% ispitanika. Uglavnom kažu da su 'promašili' struku, ili da nisu mogli naći posao u struci, pa su, kako bi podmirili osnovne životne troškove, bili prisiljeni raditi različite druge poslove. Dio ih se žali i da tijekom obrazovanja za posao koji vole, nisu dobili dovoljno znanja i vještina da bi ga zaista mogli i obavljati.

Manji broj ispitanika kao razlog zbog kojeg ne vole svoj posao ističe da se od njih traži da rade ono što prema pravilima struke ne bi smjeli. Nekolicina je pak istaknula da zapravo vole posao koji rade, ali su odnosi s nadređenim i kolegama toliko loši da to utječe na njihovu percepciju samog posla. 

Upravljanje karijerom

 • "Prestanite mi govoriti da dam otkaz!" "Prestanite mi govoriti da dam otkaz!"

  Blogerica Bianca Bass objašnjava da obožava online teme za samopomoć, ali jednako tako sve joj više smetaju fraze poput "Napustite svoj posao!", "Slijedite svoje snove" ili "Radite ono što volite!"

 • Jesu li 30-godišnjaci osuđeni na neuspjeh? Jesu li 30-godišnjaci osuđeni na neuspjeh?

  Bright Side objavio je zanimljiv članak koji se bavi pomalo neugodnim pitanjem: Ide li današnja generacija menadžera i PR specijalista prema vlastitoj katastrofi?

 • Fraze koje morate izbjegavati na poslu Fraze koje morate izbjegavati na poslu

  Počnete li prigovarati novom načinu na koji se nešto radi, ne samo da ćete se doimati lijenima i neprilagodljivima, već vas šef može pitati zašto se niste potrudili savladati novosti.

 • U 7 dana do novog posla U 7 dana do novog posla

  Kako tražite posao? Malo prosurfate, raspitate se kod prijatelja, pošaljete CV i čekate. I nakon mjesec dana još uvijek čekate? Promijenite pristup!

 • Kako raditi najviše u najmanje vremena Kako raditi najviše u najmanje vremena

  Pariz se nedavno identificirao kao grad s najkraćim radnim tjednom (30 radnih sati tjedno), a zna se da je Francuska poznata po tome što ima veću produktivnost od Velike Britanije.

 • Ženski stil vođenja stvara bolju klimu u kompanijama! Ženski stil vođenja stvara bolju klimu u kompanijama!

  Kod kuće čisti, pere, vješa veš, brine o djeci, a na poslu nema predaha od silnih poziva, sastanaka i pregledavanja mailova.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje