Press centar Partneri Profili poslodavaca Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako zadiviti HR stručnjaka?

05.12.2011.

Na razgovoru za posao obično Vas čekaju: Vaš budući šef, kolega i stručnjak za ljudske resurse. Očekivanja prve dvojice su jasna no, što očekuje treći?

Kako zadiviti HR stručnjaka?

Vašeg budućeg šefa i kolegu zanima Vaša stručnost, dosadašnje radno iskustvo i jeste li u stanju obavljati posao zbog kojeg ste došli na razgovor. To nije teško pretpostaviti – brojni Savjeti koje ste pročitali već Vam daju ideju kako se pokazati u najboljem svjetlu.

HR…što?!

Prisutnost stručnjaka za ljudske resurse na razgovoru za posao može Vas zbuniti. Njega ne zanimaju Vaše kompetencije već Vi kao osoba! HR stručnjak pručava stvari koje su Vama možda apstraktne, ali to ne umanjuje njegovu ulogu u razgovoru za posao. Ako mu se niste svidjeli, nećete dobiti posao. No, kako ostaviti dojam na čovjeka kojeg ne zanima Vaš životopis? 

1) Nemojte govoriti loše o nekome ili nečemu

Ovo se prvenstveno odnosi na Vašeg bivšeg poslodavca, kolege ili koju treću osobu. HR detektira 'pobjednike' i 'pozitivce' i ne voli 'problematične' zaposlenike. Čak i ako je Vaš bivši šef zaista bio tiranin, govorite o njemu pozitivno ili barem korektno.

2) Izgledajte 'pristojno'

Smatrali Vi to poštenim ili ne, izgled puno govori o Vama. Uredna odjeća, primjerena razgovoru za posao; diskretna šminka i počešljana kosa; obrijana brada – sve to utječe na dojam o Vama, neovisno o vašem poslovnom 'pedigreu'.  

3) Sindrom 'hodajuće pepeljare'

Miris cigareta se osjeti, nije ugodan i HR stručnjaku se neće svidjeti. Čak i ako to nije istina, miris pepeljare ostavlja dojam da su Vam 'čik pauze' važnije od posla i da ćete više vremena provesti s cigaretom u ruci nego na radnom mjestu. Nemojte pušiti na dan razgovora za posao.

4) Sindrom 'hodajuće (samo)reklame'

Na razgovoru ste, zar ne? To već puno govori o Vašim kvalitetama. Ispred HR stručnjaka malo skromnosti nije na odmet.  

5) Preskočite svoju 'životnu priču'

HR stručnjaka ne zanimaju Vaši roditelji, prijatelji, psihijatar i sl. Svoju privatnost zadržite za sebe – ovdje ste zbog razgovora o poslu.

6) Ne očekujte konkretne rokove

Iako je prirodno da Vas zanima kada ćete saznati jeste li baš Vi primljeni na posao, traženje idealnog kandidata neplanirano se može oduljiti. Pogotovo ako se kompanija nađe usred nepredviđenih okolnosti, koje 'stopiraju' sve daljnje odluke. Budite strpljivi.

7) Istaknite vrline, ali ne stidite se mana

HR stručnjaku se neće svidjeti ako pokažete da Vam je previše stalo. Pokažite da ste motivirani, ali i da čvrsto stojite na zemlji.

8) Životopis nije idealan? Nema veze.

Intervju za posao je razgovor – pokažite da ste svjesni samog sebe, svojih prednosti i mana. HR stručnjaci vole kada im pokažete da ste nešto naučili iz svog iskustva, makar i lošeg. To pokazuje karakter.

9) Udijelite kompliment

Ozbiljno, HR stručnjaci su također ljudi. Skenirajte pogledom njihov ured, potražite fotografije, nagrade i udijelite kompliment (npr. 'Imate puno priznanja. To je zaista impresivno!'). Tu metodu uspješno koriste trgovci, pomoću nje stvarate 'vezu' s drugom osobom i ona će Vas sigurno zapamtiti.  

10) Olakšajte im odluku

Ako tijekom intervjua iznosite primjere, prikazujte ih u kontekstu posla za koji ste se prijavili. Biti ćete zapamćeni. (M.M.)

Izvor: CBS news

Intervju

 • 90 pitanja na razgovoru za posao 90 pitanja na razgovoru za posao

  Ovo su najčešće postavljana pitanja na razgovorima za posao, pa je šansa da ćete čuti barem neka od njih vrlo visoka.

 • Znate li odgovor na ova tri pitanja? Znate li odgovor na ova tri pitanja?

  Kako biste poslodavcu pružili ključne informacije, slijedite ove jednostavne, ali nevjerojatno učinkovite, tehnike.

 • Nemojte uprskati kad vas zovu na razgovor za posao Nemojte uprskati kad vas zovu na razgovor za posao

  Telefonski intervju ili samo poziv tajnice na razgovor, vaše procjenjivanje je počelo. Kako se nositi s nevidljivim pritiskom i briljirati? Preuzmite osam korisnih savjeta.

 • Znakovi da je razgovor za posao prošao dobro Znakovi da je razgovor za posao prošao dobro

  Nakon razgovora za posao osjećate olakšanje („Uf, i to je prošlo!“), ali i nedoumicu: jeste li ostavili dobar dojam? Po nekim znakovima to možete brzo ustanoviti.

 • Kako se ponašati za vrijeme razgovora za posao Kako se ponašati za vrijeme razgovora za posao

  Ugovorili ste i potvrdili svoj dolazak na intervju, napravili ste 'domaću zadaću', potpuno ste spremni… No, unatoč tome imate tremu. Određena doza treme je korisna budući da vas održava budnima i koncentriranima na predstojeće zadatke, ali pazite da ne izbjegne kontroli.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje