Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Tražimo vidovnjake!

31.12.2011.

Razgovor za posao je sam po sebi stresan no, još je gore kada Vas suoče s pitanjima na koja je teško pretpostaviti, a kamoli dati dobar odgovor.

Tražimo vidovnjake!

Poslodavcima nije lako. Broj kvalitetnih, obrazovanih i kvalificiranih ljudi, koji traže posao, raste iz dana u dan. Odabrati među njima onog ’najboljeg’ jako je težak zadatak.  

Mr. Cjepidlaka

‘Klasična pitanja’ za selekciju nisu dovoljna. Zato se na intervjuima često pojavljuju specifična, neobična, čudna, pa čak i smiješna pitanja, kroz koja kandidati (ne)mogu  pokazati ‘ono nešto’: osobinu koja će ih čak I među najboljima izdvojiti kao – najbolje!

‘To nije fer!’

Pomisao da imate sve potrebne kvalifikacije, a svejedno niste dobili posao jer je netko drugi bolje odgovorio na pitanje ‘Zašto želite ovaj posao?’ - zaista je frustrirajuća. Tim više što taj kandidat duboko u sebi želi isto što i Vi: raditi i zarađivati.  

‘Problematična pitanja’ u selekcijskom intervjuu nisu trend protiv kojeg se možete boritii već samo nastojati što bolje odgovoriti na njih - ako zaista želite posao. Ono ’problematično’ u tim pitanjima je činjenica da ne postoje točnI i netočni odgovori! Tek utisak koji ćete ostaviti na poslodavca.

Ukusi su različiti

Dobar odgovor na ‘problematično pitanje¨ stvar je subjektivne procjene poslodavca. Primjerice, Vaš odgovor na pitanje ‘Gdje se vidite za pet godina?’ jednom se poslodavcu može svidjeti, ali trojici drugih ne! 

Posloprimac  kaže:

Poslodavac misli:

 

 

Dobro :-)

Loše :-(

‘Želim imati obitelj.'

‘Zdrav pogled na život.’

'Neće biti predan poslu.'

'Vidim se u ovom poslu.'

‘Biti će odan kompaniji.’

'Nije ambiciozan.'

'Želim biti menadžer.’

‘Ambiciozan je.’

'Ambiciozan je.'

'Nemam predodžbu.'

’Spontana I kreativna osoba.’

'Nema životne ciljeve.'

Što biste Vi odgovorili?

Možete se pokušati našaliti:  ‘U ogledalima i na You tube-u. Osim ako sam ‘undead’. Onda samo na You tube-u.’ Ili drsko pogledati sugovornika u oči i reći: ‘Postavljajući Vama ovo isto pitanje na Vašem razgovoru za posao.’…ako ste čvrsto uvjereni da posao – ne želite. 

Što biste Vi odgovorili – Gdje se vidite za pet godina? Najbolji odgovor nagrađujemo! (M.M.)

Intervju

Saznajte koliku plaću dobivaju drugi za posao koji i vi radite
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje