Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Što s 'usmenim' ugovorom o radu?

27.03.2012.

Potpisali ste ugovor o radu na određeno vrijeme, a nastavili raditi nakon toga? Sve su šanse da sada, pravno gledano, imate ugovor na neodređeno.

Pravnik odgovara: Što s 'usmenim' ugovorom o radu?

Pitanje: Molim Vas za savjet vezano za moj slučaj. Nakon 9 mjeseci nezaposlenosti, 01  kolovoza 2011. započeo mi je ugovor na određeno na tri mjesece. Zadnji dan tog prvobitnog ugovora, rečeno mi je usmeno da mi se ugovor produžuje na još tri mjeseca. Međutim sad je prošlo već dva i pol mjeseca od tog usmenog razgovora i još uvijek nisam dobila nikakav ugovor. S obzirom da se kao približava kraj tom navodnom produženju ugovora na još tri mjeseca zanima me vrijedi li usmeni dogovor kao i pismeni ili sam ja zapravo na neodređeno. Zar ne bi trebao postojati pismeni trag ugovora da radim u toj tvrtki? Mogu li ih tražiti da mi daju pismeni ugovor o tom produženju?

Odgovor: Sukladno odredbama članka 10. Zakona o radu, ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja. Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine. Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine.

Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama Zakona o radu ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme.

Nadalje, odredbom članka 12. Zakona o radu određeno je da se ugovor o radu uvijek sklapa u pisanom obliku. Dakle, u Vašem slučaju može se smatrati da, s obzirom da ste ostali raditi kod istog poslodavca i nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, je taj ugovor (koji je bio sklopljen na određeno vrijeme) postao ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Međutim, prije bilo kakve odluke ili istupa prema poslodavcu, savjetujem Vas da se posavjetujete sa predstavnikom sindikata ili odvjetnikom koji će imati cjelokupan uvid u dokumentaciju koju posjedujete kao i savjetovati Vas znajući puno više informacija o konkretnom slučaju.

 

Rad na određeno

 • Pravo na godišnji odmor nakon produljenja ugovora o radu Pravo na godišnji odmor nakon produljenja ugovora o radu

  Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

 • Koliko se maksimalno može raditi na određeno vrijeme? Koliko se maksimalno može raditi na određeno vrijeme?

  Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen u trajanju kraćem od tri godine, ukupno trajanje sklopljenih ugovora o radu ne može biti neprekinuto duže od tri godine, osim u iznimnim slučajevima.

 • Promjena ugovora o radu Promjena ugovora o radu

  Poslodavac ne može jednostrano izmijeniti vaš ugovor o radu iz ugovora o radu na neodređeno vrijeme u ugovor o radu na određeno vrijeme, već je za isto potreban vaš pisani pristanak.

 • Vremenski razmak između ugovora na određeno Vremenski razmak između ugovora na određeno

  Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine.

 • Rad na određeno: promjenu statusa ne treba pismeno najaviti Rad na određeno: promjenu statusa ne treba pismeno najaviti

  Poslodavac nije dužan obavijestiti radnika o isteku ugovora na određeno vrijeme niti ga obavijestiti da ne želi produžiti (sklopiti novi) ugovor na određeno vrijeme, tj. takva obveza poslodavca nije određena odredbama Zakona o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje