Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

U čemu griješimo kada tražimo posao?

19.04.2012.

Iz perspektive onih, koji svakodnevno rade s posloprimcima, evo popisa najčešćih pogrešaka koje se događaju u potrazi za poslom.

U čemu griješimo kada tražimo posao?

1) Ne držite sve opcije otvorene

“Kandidati obično misle da poziv na razgovor automatski znači da su posao i dobili, stoga se oslanjaju samo na taj razgovor” ističe Joanie Spain, direktorica za upravljanje ljudskim potencijalima: “svoju potragu za poslom stavljaju 'na čekanje' sve dok ne dobiju povratnu informaciju od tvrtke u kojoj su imali intervju.”

Roy Choen, autor knjige  ‘Wall Street Professional’s Survival Guide: Success Secrets of a Career Coach”, smatra da takva praksa dodatno povećava razočaranje ukoliko kandidat ne dobije posao, jer nema alternative.

2) ‘Frknete nosom’ na opis posla

“Kandidati se nemaju volje prijaviti na radnu poziciju, osim ukoliko oglas zvuči kao da je u pitanju posao iz snova” ističe Spain: “Uopće ne računaju da će intervju biti izvor dodatnih informacija i svoju odluku o prijavi temelje isključivo na informacijama iz oglasa. Osim toga, razgovor za posao unaprijed smatraju lošim iskustvom i ne shvaćaju da se najbolja odluka može donijeti tek nakon što se prikupe sve informacije.”

3) Obezvrjeđujete posao na određeno vrijeme

“Mnogi posloprimci žele stupiti u stalni radni odnos, ali i rad na određeno plaća račune” ističe Jeffrey Weinstock, izvršni predsjednik Rhodes & Weinstock tvrtke koja se bavi regrutiranjem kandidata: “Rad na određeno možete promatrati kao audiciju za rad na neodređeno ili kao priliku za stjecanje radnog iskustva koje će biti dobra referenca za druge poslove.”

4) Imate problematičan stav

“Loš (negativan, drzak) stav tijekom telefonskog ili intervjua uživo. Ako niste pozitivni, zašto bi vas potencijalni poslodavac htio zaposliti?” pita se Weinstock: “Možda ne odmah ali, ako ste pozitivni, radite sve kako treba i svaki posao gledate kao priliku, posao ćete pronaći.”

5) Navodite previše detalja u radnom iskustvu

“Mnogi posloprimci stariji od 40 godina misle kako svoje radno iskustvo moraju opisivati od završetka školovanja do danas” ističe Cheryl E. Palmer, career coach koja sastavlja i životopise: "Umjesto toga, trebali bi navesti samo radno iskustvo u posljednjih 10 – 15 godina.”

6) Uzimate “Ne” kao konačan odgovor

“Ne” obično znači 2ne za to radno mjesto” napominje Bruce Hurwitz, izvršni direktor Hurwitz Strategic Staffing-a: “Ako su vas odbili zaposliti na otvorenoj radnoj poziciji pošaljite pismo zahvale (četiri do osam rečenica) u kojem ćete poslodavcu zahvaliti na prilici i zaželjeti sve najbolje. To nitko ne radi. Sljedeći put kad se otvori novo radno mjesto, poslodavac će se sjetiti kandidata koji su to ipak učinili.”

7) Nedostaje vam takta

“Budite odlučni, ali ne i nametljivi. Provjeravanje ishoda natječaja putem telefona ili e-mail-a može biti dvosjekli mač” ističe Rod Hughes, direktor komunikacija u Oxford Communications. "Doza takta prilikom provjere informacija može vas svrstati u najuži krug kandidata, a dosađivanje na dno popisa.”

8) Ne ‘guglate’ svoje ime

“Potencijalni budući poslodavac sigurno će vas provjeravati na internetu, zato morate znati što se tamo nalazi” kaže Amanda O'Brien, direktorica marketinga u Hall Web Services: "Počistite što možete, provjerite svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama i ako neke važne informacije ne možete ukloniti, razmislite o tome da ih spomenete tvrtki ili obrazložite.”

9) Imate ‘rapršenu’ strategiju

“Traženje posla u bilo kojoj gospodarskoj grani, sa dvije ili tri vrste životopisa dati će jednake rezultate kao i traženje posla u jednoj grani s jednim životopisom” napominje Liames: “Posloprimci s jasno definiranom, fokusiranom i organiziranom strategijom potrage posla završe i s jasnim rezultatom – novim poslom.”

10) Mislite da ste vi u pitanju

“Nije riječ o vama i vašoj potrebi da imate (bolji) posao – riječ je o perspektivnom poslodavcu i njegovoj potrebi da vodi uspješan posao i zarađuje” ističe Lori B. Rassas, odvjetnica i autorica knjige "Employment Law: A Guide to Hiring, Managing and Firing for Employers and Employees”: “Mnogi posloprimci pogrešno vjeruju da će biti privlačni kandidati, ako kažu da su spremni raditi bilo što, jer su već dugo nezaposleni, imaju obitelj ili kredit koji moraju otplaćivati. Čak i ako su sve te okolnosti istinite, poslodavcu morate objasniti kakvu će on korist imati od vas, a ne vi od njega (npr. uštedjet ćete mu troškove ili na koji drugi način doprinijeti poslovanju).”   

Izvor: Career Builder

Prijava za posao

 • Kako biti najbolji kandidat? Kako biti najbolji kandidat?

  Uzbuđeni ste jer ste naišli na oglas koji vam se sviđa? Pokažite to!

 • 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua

  Najveći dio posla je iza vas, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti nakon razgovora za posao i koji će vas dodatno približiti željenom poslu.

 • 10 načina kako osvježiti stare životopise 10 načina kako osvježiti stare životopise

  Ljudi koji već dulje vrijeme traže posao vjerojatno su svoje životopise izbruslili do savršenstva. Zato je ovaj savjet prvenstveno namijenjen onima koji su nedavno ostali bez posla i sada se, nakon dugo godina, suočavaju s novom potragom.

 • Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao

  Pitanja za intervju imaju svi. Naravno, svi žele imati i najbolja pitanja. Izvršni direktori iz različitih industrija odlučili otkriti svoja najdraža pitanja na razgovoru za posao i što im ta pitanja otkrivaju o kandidatima.

 • Životopis za posao u inozemstvu Životopis za posao u inozemstvu

  Znate li da Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje