Press centar Partneri Profili poslodavaca Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Razlozi za izvanredni otkaz i pravo na naknadu

29.08.2012.

Opravdani razlozi za izvanredni otkaz su teške povrede obveza iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, a što je teška povreda obveze iz radnog odnosa ili druga osobito važna činjenica se ocjenjuje od slučaja do slučaja.

Razlozi za izvanredni otkaz i pravo na naknadu

Pitanje:

Zaposlen sam kao komercijalist u prodaji prije 15 mjeseci, tvrtka je od 170 radnika, 80 posto se bavi izvozom, itd. Na početnom sam ugovoru od 3 mjeseca. Zanima me kakva je procedura ako ja zatražim sporazumni otkaz.

Naime, na fiksnoj sam plaći, za razliku od radnog vremena koje po ugovoru piše od 7-15 radnim danom, a ja radim od 7-17 (18,19) sati svaki radni dan, također i subote i za to ne primam nikakvu naknadu. Također kao magistar ekonomije obavljam poslove dostave, rada u pogonu i još nekih dodatnih poslova koji nisu istaknuti u ugovoru. 

Moje pitanje je samo, da li ja mogu bez ikakvih obaveza na temelju toga tražiti sporazumni raskid ugovora te imam li pravo na naknadu Zavoda za zapošljavanje dok ne pronađem drugi posao?

Odgovor:

Ugovor o radu kao radnik možete redovno otkazati u svako doba, bez navođenja razloga. Dakle, nije potrebno postavljati zahtjev poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu, a sve što ste naveli kao razloge zbog kojih želite raskinuti radni odnos s poslodavcem ne morate navesti u otkazu.

Prilikom redovnog otkazivanja ugovora o radu od strane radnika, primjenjuju se otkazni rokovi predviđeni ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili odredbama članka 114. Zakona o radu. U slučaju kada radnik ima osobito važan razlog, a radnik redovito otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može trajati duže od mjesec dana bez obzira na otkazne rokove predviđene Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu radnika.

Međutim, u slučaju da izvanredno otkazujete ugovor o radu, tada se ne primjenjuju odredbe o otkaznim rokovima, već je prestanak radnog odnosa momentalan. Kada radnik izvanredno otkazuje ugovor o radu isti mora pisano obrazložiti, a izvanredno se može otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. Opravdani razlozi za izvanredni otkaz su teške povrede obveza iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, a što je teška povreda obveze iz radnog odnosa ili druga osobito važna činjenica se ocjenjuje od slučaja do slučaja.  

I redovni i izvanredni otkaz moraju biti upućeni pisanim putem poslodavcu, a otkazni rokovi (prilikom redovnog otkazivanja ugovora o radu) teku od dana dostave otkaza poslodavcu.

U slučaju da redovno otkažete ugovor o radu, ne ostvarujete pravo na novčanu naknadu za nezaposlene; u slučaju da izvanredno otkažete ugovor o radu, tada ostvarujete pravo na novčanu naknadu za nezaposlene.

Međutim, ako se odlučite da izvanredno otkažete ugovor o radu, preporučujem da se prije posavjetujete sa predstavnikom sindikata ili odvjetnikom. 

Prestanak radnog odnosa

 • Pravnik odgovara: Kada počinje teći izvanredni otkaz? Pravnik odgovara: Kada počinje teći izvanredni otkaz?

  Kod izvanrednog otkaza ugovora o radu ne primjenjuju se otkazni rokovi, a otkaz ugovora o radu nastupa s danom dostave otkaza drugoj ugovornoj strani.

 • Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa? Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

  U slučaju da nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, u skladu s tim poslodavac bi trebao u vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije.

 • Opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu Opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu

  Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 • Može li se poništiti potpisani sporazum o prestanku radnog odnosa? Može li se poništiti potpisani sporazum o prestanku radnog odnosa?

  Potpisani sporazum o prestanku radnog odnosa, kao i bilo koji drugi sporazum koji potpisuju dvije (ili više) strana može poništiti ona ugovorna strana, temeljem članka 279. Zakona o obveznim odnosima, kojoj druga ugovorna strana ili treća osoba nedopuštenom prijetnjom izazove opravdani strah tako da je ona zbog toga sklopila sporazum.

 • Pravo na otpremninu u slučaju potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme Pravo na otpremninu u slučaju potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme

  Ako poslodavac sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme u vremenu kraćem od 3 godine te nakon toga sklapa ugovore na o radu na određeno vrijeme između kojih je prekid koji nije duži od dva mjeseca tada se istekom treće godine ugovora o radu na određeno vrijeme smatra da je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje