Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako sigurno do posla u inozemstvu

12.11.2013.

Za odlazak na rad u inozemstvo posebno su zainteresirani mladi, ali većina ne zna odakle krenuti s potragom.

Kako sigurno do posla u inozemstvu

Posao u inozemstvu možete tražiti sami putem The Network mreže koja okuplja vodeće portale za oglašavanje radnih mjesta u 133 zemlje svijeta, no najvažnije je da se prije toga dobro informirate ili, ako je moguće, potražite posrednika.

Hrvatski zavod za zapošljavanje posreduje pri zapošljavanju u inozemstvu jedino u Saveznoj Republici Njemačkoj, što je definirano kroz dva sporazuma: 

 • Sporazum o zapošljavanju radnika radi usavršavanja njihovog profesionalnog i jezičnog znanja (tzv. gostujući radnici), koji definira da kvota radnika na privremenom radu koje može prihvatiti svaka strana iznosi 500 godišnje.
 • Dogovor o postupku zapošljavanja hrvatskih radnika u SR Njemačkoj, koji je bilateralni sporazum o zapošljavanju između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Bundesagentur für Arbeit, te regulira zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti, kao i zapošljavanje medicinskih sestara/tehničara s položenim stručnim  ispitom na duže ili neodređeno.

Zavod posreduje bez naknade pri zapošljavanju u inozemstvu (SR Njemačka) za:

Na ovim linkovima možete pronaći detaljnije informacije, ali i obrasce za prijave. 

Migracijski informacijski centar - prikupite potrebne informacije 

U Migracijskom informacijskom centru migranti i potencijalni migranti mogu dobiti informacije i savjetodavne usluge vezano uz zemlje članice Europske unije, Švicarsku, SAD, Kanadu, Novi Zeland i Australiju, a također se pružaju i informacije o mogućnostima dolaska stranaca ili povratnika u Republiku Hrvatsku.

Vidi članak: 12 najtraženijih zanimanja u Njemačkoj 

Informacije se mogu dobiti o:

 • vizama
 • zapošljavanju i životnim uvjetima
 • školovanju u inozemstvu
 • imigracijskim programima
 • pravima i zaštiti migranata
 • spajanju obitelji
 • mogućnostima nakon povratka u Hrvatsku.

Kako samostalni korisnik ovdje možete pronaći informativne brošure o pojedinim zemljama.  

Za daljnje informacije ili dogovaranje termina savjetovanja možete se obratiti na neke od ovih kontakata.  

Imajte na umu da Migracijski informacijski centar nije predstavnik veleposlanstva i konzulata te ne posreduje pri zapošljavanju i ne omogućava izdavanje vize ili boravišne / radne dozvole, niti pruža druge konzularne usluge.

Veleposlanstva i konzulati u RH

Popis možete pregledavati ovdje, a bilo bi korisno i da se informirate o hrvatskim konzularnim uredima u zemlji gdje želite raditi, kako biste uvijek znali kome se možete obratiti za pomoć, ako zatreba.

Agencije za rad na brodu 

 Zanima li vas rad na brodu (cruiser), imate mogućnost kontaktirati agencije za zapošljavanje koje rade za određene brodske kompanije.

Agencije provjeravaju vaše iskustvo, preporuke, dosje te vam dogovaraju liječnički pregled.

Ipak, budite oprezni. Postoje mnoge reklame koje nude informacije o ovoj vrsti poslova, a od vas se može tražiti da platite letke ili knjige. 

Postoje korisni forumi na ovu temu, gdje možete upoznati ljude koji već imaju iskustvo rada na brodu i gdje možete pronaći preporuke za neke regionalne agencije koje posreduju u ovoj vrsti zapošljavanja. Jedan takav forum možete pogledati ovdje

Prijava za posao

 • Održavanje kontakata: ključna vještina za pronalazak posla Održavanje kontakata: ključna vještina za pronalazak posla

  Postoje greške koje vas neće udaljiti samo od željenog posla već i od osoba koje vam mogu pomoći u razvoju karijere.

 • "Kako čitam vaš životopis" "Kako čitam vaš životopis"

  James Caan, investitor i izvršni direktor Hamilton Bradshaw Grupe i Recruitment Entrepreneur govori o tome kako poslodavci iščitavaju životopise.

 • Najčešće greške prilikom prijave na oglas Najčešće greške prilikom prijave na oglas

  Iako vam se ponekad čini da ćete prijavom na što više oglasa povećati svoju šansu da vas neki poslodavac kontaktira i ponudi posao, stvarnost je potpuno drugačija. Na ovaj način zapravo si možete i umanjiti mogućnost zaposlenja!

 • O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste

  Može da se dogoditi da, iako je formalno sve u redu, poželite promijeniti posao. Razlog ne mora biti nezadovoljstvo poslom ili niska plaća. Razlozi zbog kojih želite promijeniti posao mogu biti sasvim privatni: situacija u obitelji koja zahtijeva promjenu radnog vremena i tempa, preseljenje u drugi grad. U takvim situacijama možete se naći u nedoumici što napraviti i kako pristupiti traženju novog posla.

 • Laszlo Bock iz Googlea: 4 kobne greške u životopisima Laszlo Bock iz Googlea: 4 kobne greške u životopisima

  Laszlo Bock iz Googlea osobno je pregledao 20 tisuća životopisa i u objavi na LinkedInu osvrnuo se na najveće pogreške koje ljudi rade prilikom traženja posla.

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje