Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Građani sve spremniji na nepopularne mjere za izlazak iz krize

14.12.2010.

Nepopularne mjere za izlazak iz krize prihvatilo bi 57% od 1.442 sudionika ankete koju krajem studenog i početkom prosinca proveo portal MojPosao (www.MojPosao.net).

Ti ispitanici spremni su podržati mjere koje bi bile dosljedne i sveobuhvatne, pod uvjetom da jamče opstojnost socijalnog sustava i da su prilagođene stvarnim mogućnostima države.

U istoj anketi provedenoj prošle godine, na nepopularne mjere tj. smanjenje zdravstvenih i mirovinskih beneficija, otpuštanje viškova u javnim službama, ograničavanje rasta i smanjivanje plaća, ukidanje besplatnih udžbenika i slično, bilo je spremno 5% ispitanika manje.

Ove su godine ispitanici pokazali i veću odlučnost no lani. Tako je 41% ispitanika spremno prihvatiti sve mjere (dok ih je prošle godine bilo 35%).

Ti ispitanici obrazlažu svoj stav željom da njihovoj djeci za 10 godina bude bolje i poručuju nadležnima: "Neka se već jednom počne!". Mišljenja su da javna potrošnja "ubija" razvoj zemlje, a njeno smanjenje dovelo bi do izlaska iz krize kroz preusmjeravanje sredstava u razvoj. Dodaju i da je teret zaposlenih u državnim službama prevelik, a privatni sektor koji jedini privređuje je na rubu kolapsa.

Ispitanici također naglašavaju da je potrebno hitno provesti reviziju povlaštenih mirovina i "izmišljenih" radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, te krenuti oštro u suzbijanje korupcije i nepotizma. Odgađanje provođenja mjera, smatraju, samo produljuje agoniju.

Gotovo jednak broj ispitanika spreman je prihvatiti samo neke mjere (16% u ovoj u odnosu na 17% u prošloj godini).

Među tim ispitanicima postoje različita mišljenja, no većina ističe kako je nužno smanjiti prekomjeran broj zaposlenih u državnim i javnim službama, te ograničiti rast ili čak smanjiti plaće do izlaska iz krize, dok mirovine i zdravstvo, smatraju, ne bi trebalo dirati.

Zalažu se i za ukidanje nepotrebnih agencija, povlaštenih mirovina i povlastica državnih dužnosnika. Neki pak predlažu uvođenje neovisnog i transparentnog nadzora nad radom ministarstava te državnih i javnih poduzeća kako bi se izbjeglo rasipanje sredstava na neprofitabilne projekte i dodjeljivanje poslova po ključu podobnosti, pa drastični rezovi prava građana ne bi bili potrebni u tolikoj mjeri.

Broj ispitanika koji još uvijek ne žele prihvatiti nepopularne mjere za izlazak iz krize je smanjen i ove godine iznosi 43% (2009. je bio 48%).

Oni koji nisu spremni prihvatiti provedbu niti jedne nepopularne mjere uglavnom tvrde da bi mjere najviše zahvatile socijalno najugroženije koji su najmanje krivi za ovakvo stanje u državi. Ističu da cijeli radni vijek izdvajaju za navedene "povlastice", koje su ionako minimalne, te da su njihovo korištenje time "platili".

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

Objave za medije

 • Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege

  Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom. Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1000 ispitanika i istražio što nam je najvažnije na radnom mjestu (osim plaće).

 • Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013. Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

  U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

 • Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu

  Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

 • 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem

  Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li 'napuniti' baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje