Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Novi trend – šokantna pitanja

01.09.2005.

Nezaposleni Britanci na razgovorima za posao u posljednje vrijeme sve češće postaju "žrtve" neočekivanih i nerijetko neukusnih pitanja od strane poslodavaca, poput – znate li kakav je osjećaj ubiti čovjeka!


Postavljanje šokantnih pitanja u Velikoj Britaniji postaje trend koji tamošnjim poslodavcima pomaže da brže izaberu odgovarajućeg kandidata. Naime, "u moru" visokoobrazovanih i elokventnih kandidata za posao, teško je odabrati onog pravog. Standardni razgovor za posao postao je, izgleda, zastarjela varijanta poslovnog intervjua.

Uvid u snalaženje osobe u neugodnoj situaciji poslodavcima olakšava odabir, što je i razlog zašto su se Britanci dosjetili postavljanja ovakvih pitanja, koja služe kao svojevrsna šok terapija za tražitelje posla.

Umjesto da vas zbune, bizarna pitanja morate shvatiti kao priliku da zabljesnete na razgovoru za posao. Pokažite da ste rječiti, demonstrirajte svoje interese i vještine - savjetuje Mat Jackson, menadžer londonske agencije za zapošljavanje Manpower.

Pa, iako nova metoda ispitivanja postaje sve popularnija, u jednoj od najvećih investicijskih banaka Goldman Sachs ipak preferiraju "demode" intervjue s kandidatima. Međutim, Calum Forrest, kadrovski šef europske podružnice te banke, ističe kako je proces zapošljavanja podijeljen u dva dijela.

U prvom dijelu, kandidati prolaze klasičan intervju i testove, a drugi dio se sastoji od pet dodatnih intervjua, ali nakon što počnu raditi. Stoga, iako nisu poklonici novih šokantnih metoda, niti drugi dio procesa ipak nije sasvim standardan.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list Vezane vijesti:

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje