Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Novi trend – šokantna pitanja

01.09.2005.

Nezaposleni Britanci na razgovorima za posao u posljednje vrijeme sve češće postaju "žrtve" neočekivanih i nerijetko neukusnih pitanja od strane poslodavaca, poput – znate li kakav je osjećaj ubiti čovjeka!


Postavljanje šokantnih pitanja u Velikoj Britaniji postaje trend koji tamošnjim poslodavcima pomaže da brže izaberu odgovarajućeg kandidata. Naime, "u moru" visokoobrazovanih i elokventnih kandidata za posao, teško je odabrati onog pravog. Standardni razgovor za posao postao je, izgleda, zastarjela varijanta poslovnog intervjua.

Uvid u snalaženje osobe u neugodnoj situaciji poslodavcima olakšava odabir, što je i razlog zašto su se Britanci dosjetili postavljanja ovakvih pitanja, koja služe kao svojevrsna šok terapija za tražitelje posla.

Umjesto da vas zbune, bizarna pitanja morate shvatiti kao priliku da zabljesnete na razgovoru za posao. Pokažite da ste rječiti, demonstrirajte svoje interese i vještine - savjetuje Mat Jackson, menadžer londonske agencije za zapošljavanje Manpower.

Pa, iako nova metoda ispitivanja postaje sve popularnija, u jednoj od najvećih investicijskih banaka Goldman Sachs ipak preferiraju "demode" intervjue s kandidatima. Međutim, Calum Forrest, kadrovski šef europske podružnice te banke, ističe kako je proces zapošljavanja podijeljen u dva dijela.

U prvom dijelu, kandidati prolaze klasičan intervju i testove, a drugi dio se sastoji od pet dodatnih intervjua, ali nakon što počnu raditi. Stoga, iako nisu poklonici novih šokantnih metoda, niti drugi dio procesa ipak nije sasvim standardan.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list Vezane vijesti:

Aktualno

 • Ministri ne znaju gdje rezati troškove Ministri ne znaju gdje rezati troškove

  Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je najavio rebalans proračuna za jesen, ali ministarstva Znanosti, Uprave, Kulture te Graditeljstva unaprijed najavljuju da prostora za novo rezanje nemaju.

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje