Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Novi trend – šokantna pitanja

Nezaposleni Britanci na razgovorima za posao u posljednje vrijeme sve češće postaju "žrtve" neočekivanih i nerijetko neukusnih pitanja od strane poslodavaca, poput – znate li kakav je osjećaj ubiti čovjeka!


Postavljanje šokantnih pitanja u Velikoj Britaniji postaje trend koji tamošnjim poslodavcima pomaže da brže izaberu odgovarajućeg kandidata. Naime, "u moru" visokoobrazovanih i elokventnih kandidata za posao, teško je odabrati onog pravog. Standardni razgovor za posao postao je, izgleda, zastarjela varijanta poslovnog intervjua.

Uvid u snalaženje osobe u neugodnoj situaciji poslodavcima olakšava odabir, što je i razlog zašto su se Britanci dosjetili postavljanja ovakvih pitanja, koja služe kao svojevrsna šok terapija za tražitelje posla.

Umjesto da vas zbune, bizarna pitanja morate shvatiti kao priliku da zabljesnete na razgovoru za posao. Pokažite da ste rječiti, demonstrirajte svoje interese i vještine - savjetuje Mat Jackson, menadžer londonske agencije za zapošljavanje Manpower.

Pa, iako nova metoda ispitivanja postaje sve popularnija, u jednoj od najvećih investicijskih banaka Goldman Sachs ipak preferiraju "demode" intervjue s kandidatima. Međutim, Calum Forrest, kadrovski šef europske podružnice te banke, ističe kako je proces zapošljavanja podijeljen u dva dijela.

U prvom dijelu, kandidati prolaze klasičan intervju i testove, a drugi dio se sastoji od pet dodatnih intervjua, ali nakon što počnu raditi. Stoga, iako nisu poklonici novih šokantnih metoda, niti drugi dio procesa ipak nije sasvim standardan.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list Vezane vijesti:

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje