Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Studenti predaju jezike, a fizičari matematiku

05.09.2005.

Iako nova školska godina počinje danas, mnoge osnovne i srednje škole još nisu popunile sva slobodna radna mjesta. Javna glasila puna su natječaja u kojima se traže nastavnici razredne nastave te profesori, od hrvatskog jezika do tjelesne kulture.

Ipak, najveća je potreba za profesorima engleskog jezika, koji se u gotovo svim osnovnim školama počinje učiti već od prvog razreda, te za profesore hrvatskog i matematike. Iako nema škole u koju na raspisani natječaj nije stiglo minimalno dvadesetak molbi za radno mjesto, rijetko tko prihvati posao.

Naime, profesorima se najčešće nudi rad od 6 do maksimalno 12 sati tjedno, za što se dobije mjesečna plaća od tisuću do najviše dvije tisuće kuna, a i rijetko koja škola zapošljava na neodređeno vrijeme. Zbog toga su apsolventi Filozofskog fakulteta sve češće predavači stranih jezika, a ako se ne može pronaći profesor iz matematike, "posluži" i onaj iz fizike, pogotovo ako je potreban za kraće razdoblje dok je redovni profesor na bolovanju ili porodiljnom.

Tražimo profesora engleskog za šest sati tjedno te profesora matematike i informatike. Stiglo nam je 25 molbi, ali nitko ne želi pristati na minimalnu satnicu. Još smo u lipnju predvidjeli koji će nam kadrovi nedostajati te smo manjak prijavili Gradu od kojeg ćemo tražiti, ako nikoga ne zaposlimo, da nam pošalju profesora iz neke druge škole koja je, pak, prijavila višak zaposlenika - ističe Marijana Štefan, ravnateljica Osnovne škole Dr. Ivana Merza iz Donjeg Grada.

Isti problemi muče i Prvu ekonomsku školu. Natječaj za profesora engleskog jezika odavno je raspisan, a iako je već stiglo 15-ak molbi, još nikoga, kaže tajnik škole Golub Lasica, nisu zaposlili. U Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vrančića traže se profesori fizike, matematike i strojarstva.

Prema kolektivnom ugovoru potpisanome između Sindikata učitelja, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, sve osnovne škole dužne su Uredu za obrazovanje prijaviti manjak ili, pak, višak stručnog kadra.

Tek nakon toga Grad im može odobriti raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje slobodnih radnih mjesta. A potrebu za učiteljima i nastavnicima, prema riječima Ivice Lazanje, pročelnika Ureda, prijavile su čak 74 osnovne škole.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje