Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Studenti predaju jezike, a fizičari matematiku

Iako nova školska godina počinje danas, mnoge osnovne i srednje škole još nisu popunile sva slobodna radna mjesta. Javna glasila puna su natječaja u kojima se traže nastavnici razredne nastave te profesori, od hrvatskog jezika do tjelesne kulture.

Ipak, najveća je potreba za profesorima engleskog jezika, koji se u gotovo svim osnovnim školama počinje učiti već od prvog razreda, te za profesore hrvatskog i matematike. Iako nema škole u koju na raspisani natječaj nije stiglo minimalno dvadesetak molbi za radno mjesto, rijetko tko prihvati posao.

Naime, profesorima se najčešće nudi rad od 6 do maksimalno 12 sati tjedno, za što se dobije mjesečna plaća od tisuću do najviše dvije tisuće kuna, a i rijetko koja škola zapošljava na neodređeno vrijeme. Zbog toga su apsolventi Filozofskog fakulteta sve češće predavači stranih jezika, a ako se ne može pronaći profesor iz matematike, "posluži" i onaj iz fizike, pogotovo ako je potreban za kraće razdoblje dok je redovni profesor na bolovanju ili porodiljnom.

Tražimo profesora engleskog za šest sati tjedno te profesora matematike i informatike. Stiglo nam je 25 molbi, ali nitko ne želi pristati na minimalnu satnicu. Još smo u lipnju predvidjeli koji će nam kadrovi nedostajati te smo manjak prijavili Gradu od kojeg ćemo tražiti, ako nikoga ne zaposlimo, da nam pošalju profesora iz neke druge škole koja je, pak, prijavila višak zaposlenika - ističe Marijana Štefan, ravnateljica Osnovne škole Dr. Ivana Merza iz Donjeg Grada.

Isti problemi muče i Prvu ekonomsku školu. Natječaj za profesora engleskog jezika odavno je raspisan, a iako je već stiglo 15-ak molbi, još nikoga, kaže tajnik škole Golub Lasica, nisu zaposlili. U Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vrančića traže se profesori fizike, matematike i strojarstva.

Prema kolektivnom ugovoru potpisanome između Sindikata učitelja, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, sve osnovne škole dužne su Uredu za obrazovanje prijaviti manjak ili, pak, višak stručnog kadra.

Tek nakon toga Grad im može odobriti raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje slobodnih radnih mjesta. A potrebu za učiteljima i nastavnicima, prema riječima Ivice Lazanje, pročelnika Ureda, prijavile su čak 74 osnovne škole.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje