Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako izabrati pravu karijeru

18.04.2006.

Zbog opsesije kojom mlade žele poslati na fakultete, američke srednje škole, zanemaruju obratit pozornost kako mlade podučiti da pronađu pravi posao za sebe. Tako dakle mladi trebaju učiti sami, na svojim greškama.

Tinejdžere smo indoktrinirali mišljenjem kako to mogu naučiti kasnije i kasnije misliti na to, navodi Carol Christen, koautorica knjige "Koje je boje vaš padobran? Za tinejdžere", koja služi kao vodič za pronalazak svog mjesta na tržištu rada.

Christen vjeruje kako je ljudima potrebno malo više vremena da shvate kojim se poslom ustvari žele baviti i koji im najviše odgovara. Stoga, što ranije započnu, to je bolje za njih.

U istraživanju, koje je provela nad osobama u dobi od 18 do 28 godina, pokazalo se kako je 38% ispitanika imalo dosta limitirane spoznaje o svijetu rada, nakon završetka srednje škole. Pritom se napominje kako bi zasigurno odabrali drugačiji poslovni put da su imali više saznanja o tržištu rada.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje bi mlade osobe trebale uzeti u obzir prilikom ulaska u svijet rada:

 • Spoznajte svoje interese. Jako je važno budući posao bazirati na vlastitim interesima, jer osobe koje svoj posao obavljaju sa strašću, imaju veće mogućnosti za uspjeh.
 • Neka vam vaše vještine pokažu put. Kada svojim poslom u potpunosti počnete rješavati svoje egzistencijalno pitanje, najbolje vještine su one u čijem korištenju najviše uživate.
 • Zapitajte se s kakvim osobama želite provoditi vrijeme. Ovo vam također može pomoći pri odabiru zanimanja. U obzir uzmite slijedećih šest kategorija: realistična, istraživačka, umjetnička, društvena, poduzetna ili konvencionalna.
 • Zapitajte se gdje jednog dana želite živjeti i raditi.
 • Imate li mogućnosti, sastanite se i razgovarajte s osobama koje se bave poslovima koji vas zanimaju. Njihovo iskustvo bit će vam od većeg značaja nego iskustva starijih.

  (V.K.)

 • Izvor:
  nydailynews

  Razvoj karijere

  • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

   Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

  • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

   Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

  • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

   Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

  • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

   Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

  • 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere

   Svi koji se prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji.

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje