Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Napojnice u hrvatskim restoranima i lokalima

23.08.2006.

Kolike su napojnice u hrvatskim restoranima i lokalima? Pravila nema, ali bi trebale biti onoliko koliko je i zadovoljstvo gosta uslugom, komentirat će vam domaći ugostitelji.


S druge strane, većina inozemnih turista koji dolaze prvi put ne zna kakvi su kod nas običaji pa se rukovode uputama koje nalaze u nizu turističkih vodiča. Problem je, međutim, što u njima pišu potpuno različite informacije, koje zbunjuju goste.

Tako se u on-line inozemnim turističkim informacijama ali i uglednim vodičima može pročitati kako napojnica u Hrvatskoj nije uračunata u cijenu jela ili pića. Po vlastitoj procjeni odlučite je li zaslužena ili ne, a ako jest uobičajeni je iznos 10% računa.

Istovremeno se turističkim publikacijama koje su dostupne u inozemstvu mogu naći informacije o tome kako konobari u Hrvatskoj imaju zajamčenu plaću pa im se zato ne daju napojnice.

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore koja okuplja 19.000 ugostitelja, smatra da su obje preporuke jednako štetne te da su se ugostitelji već žalili na to.

Kod nas je običaj da napojnica bude najviše 3 do 5 posto od računa, tek iznimno više. Isto tako je nedopustivo kazati kako se napojnice ne daju jer konobari imaju plaću, kaže Mihić.

(A.T.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Zanimljivosti

 • Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu? Prijavi kolegu koji nanosi štetu i dobit ćeš nagradu?

  Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposlenici najveće slovenske banke koji kao "zviždači" prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali "unutarnjom policijom".

 • Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage! Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage!

  Nedostaje radne snage - električara, strojara, inženjera.

 • Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :) Obilježite Svjetski dan ljubaznosti :)

  Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

 • Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu Plaćaju mu 18.000 dolara da leži u krevetu

  Ostao je bez posla, a samo dan kasnije uslijedila je ponuda za novi. Nije siguran je li napravio dobru stvar kada ga je prihvatio.

 • Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna Koliko vam država uzme na svakih 100 kuna

  Većina hrvatskih radnika svojom plaćom smatra isključivo neto iznos - novac kojeg doista dobiju za svoj rad, ali malo je onih koji znaju koliko je poslodavac morao platiti državi, odnosno koliko im je država novca uzela od plaće, jer taj novac nikad nisu ni vidjeli.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje