Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Etičkih standarda u radu trebaju se pridržavati svi zaposlenici

10.11.2006.

Da bismo se u profesionalnom smislu lakše prilagodili onome što se od nas očekuje, osim kućnog odgoja, vrijednosnog sustava koji zagovaramo i civiliziranog ponašanja, mnoge profesije propisuju i pravila ponašanja, takozvane etičke kodekse.

Etički kodeks treba razlikovati od moralnih standarda koji vrijede u nekoj kulturi ili društvu općenito. Iako imaju mnogo zajedničkih elemenata, moralni standardi su šira i općenitija kategorija.

Etički kodeks najčešće se ustanovljuje u pisanom obliku, u formi izjave u kojoj su naznačeni standardi i vrijednosti do kojih organizacija, udruga ili neko tijelo drži.

U nekim se slučajevima određuju općenita pravila koja pokrivaju pitanja kvalitete, odnosa prema korisnicima, ponašanja zaposlenika, zaštite okoliša i održiva razvoja.

U drugim će se slučajevima ta tema proširiti na moguće sukobe interesa, kao i na određene procedure koje govore o tome je li određenim ponašanjem prekršena neka odrednica.

Time su zapravo postavljeni standardi koji vrijede za sve jednako. I onda nema prilike za "rek’o porek’o". Vrijednost stiska ruke tada je trajnija od tinte i pečata na ugovoru.

Pridržavanje etičkih standarda:

 • Provjerite postoji li formalni kodeks ponašanja u vašoj firmi
 • Razmislite u kojoj se mjeri pridržavate tog etičkoga kodeksa
 • U svakoj situaciji promislite je li vaše ponašanje u skladu sa standardima vaše struke
 • Uvijek pođite od sebe, to je jedini način da utječete na promjene ponašanja

  (A.T.)

 • Izvor:
  Lider

  HR za profesionalce

  Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje