Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Porast broja radnika zaposlenih na određeno vrijeme

U Hrvatskoj je u studenom tek svaki osmi radnik potpisao ugovor na neodređeno vrijeme, a čak je 88% nezaposlenih s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prošli mjesec zaposleno na određeno vrijeme.

U ukupnoj zaposlenosti udjel radnika na određeno porastao je s 8,5% 2000. godine na 12,8% u 2005., a u današnje vrijeme se samo 14% ugovora sklapa na neodređeno vrijeme.

Udio takvih ugovora 2005. bio je visok je i u Europskoj Uniji (40%), a kako takvi radnici imaju lošiju zdravstvenu i socijalnu zaštitu te postaju ranjiva društvena skupina, Europska komisija pozvala je države članice, poslodavce i sindikate da poduzmu pravne korake za njihovu zaštitu.

U Hrvatskoj je situacija s rješavanjem tog problema drukčija nego u EU, jer se poslodavcima zapošljavanje na određeno isplati. U slučaju da se radnik ne pokaže efikasnim, lakše ga je otpustiti, kako je nedavno istaknuo i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač.

Prema Zakonu o radu, poslodavci mogu iznimno zapošljavati radnike na određeno, i to samo na sezonskim i povremenim poslovima te kao zamjenu za bolovanje, najdulje tri godine.

Sklapanje jednog ili više ugovora o radu na određeno vrijeme dulje od tri godine kršenje je Zakona, predstavlja prekršaj poslodavca, za koji je predviđena kazna od 10.000 do 30.000 kuna za poduzeće i od 3.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu.

U sklopu prilagodbe radnog zakonodavstva europskim standardima, bit će odlučeno u kojoj će se mjeri dodatno fleksibilizirati zapošljavanje, kako bi poslodavcima omogućio veći manevarski prostor. Sindikati pak najavljuju da će tražiti ograničavanje rada na određeno na godinu dana i rigorozne kazne za poslodavce.

Tako SSSH predlaže da se novim zakonom regulira maksimalan udjel zaposlenih koji mogu raditi na određeno vrijeme te onemogući produživanje ugovora preimenovanjem radnog mjesta zaposlenika.

Predsjednica Sindikata Ana Knežević ističe kako su radnici na određeno vrijeme građani drugog reda jer ne mogu dobiti čekove u banci, dizati kredite, ne dobivaju zdravstvenu knjižicu te grcaju u problemima.

Najviše ljudi na određeno vrijeme zaposleno je u trgovini, i to uglavnom u domaćim trgovačkim lancima.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje