Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Porast broja radnika zaposlenih na određeno vrijeme

28.12.2006.

U Hrvatskoj je u studenom tek svaki osmi radnik potpisao ugovor na neodređeno vrijeme, a čak je 88% nezaposlenih s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prošli mjesec zaposleno na određeno vrijeme.

U ukupnoj zaposlenosti udjel radnika na određeno porastao je s 8,5% 2000. godine na 12,8% u 2005., a u današnje vrijeme se samo 14% ugovora sklapa na neodređeno vrijeme.

Udio takvih ugovora 2005. bio je visok je i u Europskoj Uniji (40%), a kako takvi radnici imaju lošiju zdravstvenu i socijalnu zaštitu te postaju ranjiva društvena skupina, Europska komisija pozvala je države članice, poslodavce i sindikate da poduzmu pravne korake za njihovu zaštitu.

U Hrvatskoj je situacija s rješavanjem tog problema drukčija nego u EU, jer se poslodavcima zapošljavanje na određeno isplati. U slučaju da se radnik ne pokaže efikasnim, lakše ga je otpustiti, kako je nedavno istaknuo i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač.

Prema Zakonu o radu, poslodavci mogu iznimno zapošljavati radnike na određeno, i to samo na sezonskim i povremenim poslovima te kao zamjenu za bolovanje, najdulje tri godine.

Sklapanje jednog ili više ugovora o radu na određeno vrijeme dulje od tri godine kršenje je Zakona, predstavlja prekršaj poslodavca, za koji je predviđena kazna od 10.000 do 30.000 kuna za poduzeće i od 3.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu.

U sklopu prilagodbe radnog zakonodavstva europskim standardima, bit će odlučeno u kojoj će se mjeri dodatno fleksibilizirati zapošljavanje, kako bi poslodavcima omogućio veći manevarski prostor. Sindikati pak najavljuju da će tražiti ograničavanje rada na određeno na godinu dana i rigorozne kazne za poslodavce.

Tako SSSH predlaže da se novim zakonom regulira maksimalan udjel zaposlenih koji mogu raditi na određeno vrijeme te onemogući produživanje ugovora preimenovanjem radnog mjesta zaposlenika.

Predsjednica Sindikata Ana Knežević ističe kako su radnici na određeno vrijeme građani drugog reda jer ne mogu dobiti čekove u banci, dizati kredite, ne dobivaju zdravstvenu knjižicu te grcaju u problemima.

Najviše ljudi na određeno vrijeme zaposleno je u trgovini, i to uglavnom u domaćim trgovačkim lancima.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje