Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Tržište rada u ožujku: Najveća ponuda i potražnja u trgovini, prodaji i marketingu

03.04.2007.

Analizom oglasa i životopisa objavljenih na MojPosao u ožujku 2007. dobiveni su sljedeći podaci o ponudi i potražnji na tržištu rada.


U ukupnoj ponudi i potražnji na tržištu rada, u ožujku je najzastupljenija kategorija "Trgovina, prodaja i marketing".

Do značajne promjene došlo je u kategoriji "Turizam, ugostiteljstvo, prehrana", jer iako je zainteresiranost posloprimaca ostala ista u odnosu na veljaču, potražnja za radnicima u navedenoj kategoriji je značajno porasla.

Možemo pretpostaviti da je razlog tome predsezona te početak priprema za turističku sezonu što znači da sljedećih mjeseci možemo očekivati sve veću dinamiku u ovoj kategoriji.


Kategorije deficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Građevina i arhitektura (indeks 226)
 • Turizam i ugostiteljstvo (indeks 150)
 • Zdravstvo i briga o ljepoti (indeks 149)
 • Neka od najčešćih deficitarnih zanimanja su: dipl. inženjer građevine, inženjer građevinarstva, konobar, recepcionist, magistar farmacije.

  Kategorije suficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Pravo (indeks 42)
 • Obrazovanje i briga o djeci (indeks 48)
 • Dizajn i umjetnost (indeks 58)
 • Neka od najčešćih suficitarnih zanimanja su: pravnik, profesor, nastavnik.

  Od ukupnog broja objavljenih oglasa, 64% oglasa bilo je za stalno zaposlenje što je za 3 p.p. više nego prethodni mjesec, dok je 25% oglasa bilo za rad na određeno. Na honorarni rad odnosilo se 11% oglasa, dok ih je 8% bilo za studentske poslove.

  Prema oglasima za radna mjesta u ožujku 2007., od ukupnog broja objavljenih oglasa u 43% ih se tražila srednja stručna sprema, u 19% oglasa tražila se visoka stručna sprema, u 11% viša stručna sprema, u 23% oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok su se ostale razine obrazovanja tražile u manjem postotku (4%).

  Više informacija možete pronaći u rubrici

  Aktualno

  • Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku

   Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Njemačkoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) na čiji je poziv u petak održan skup o gospodarskoj suradnji između Hessena i Hrvatske na Frankfurtskoj burzi

  • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

   S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

  • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

   Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

  • Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima

   Ini je 19. prosinca 2014. svečano uručen certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je u ime kompanije primila Vladimira Senčar Perkov, direktorica Inina Sektora upravljanja ljudskim resursima.

  • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

   Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

  Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje