Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Tržište rada u ožujku: Najveća ponuda i potražnja u trgovini, prodaji i marketingu

Analizom oglasa i životopisa objavljenih na MojPosao u ožujku 2007. dobiveni su sljedeći podaci o ponudi i potražnji na tržištu rada.


U ukupnoj ponudi i potražnji na tržištu rada, u ožujku je najzastupljenija kategorija "Trgovina, prodaja i marketing".

Do značajne promjene došlo je u kategoriji "Turizam, ugostiteljstvo, prehrana", jer iako je zainteresiranost posloprimaca ostala ista u odnosu na veljaču, potražnja za radnicima u navedenoj kategoriji je značajno porasla.

Možemo pretpostaviti da je razlog tome predsezona te početak priprema za turističku sezonu što znači da sljedećih mjeseci možemo očekivati sve veću dinamiku u ovoj kategoriji.


Kategorije deficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Građevina i arhitektura (indeks 226)
 • Turizam i ugostiteljstvo (indeks 150)
 • Zdravstvo i briga o ljepoti (indeks 149)
 • Neka od najčešćih deficitarnih zanimanja su: dipl. inženjer građevine, inženjer građevinarstva, konobar, recepcionist, magistar farmacije.

  Kategorije suficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Pravo (indeks 42)
 • Obrazovanje i briga o djeci (indeks 48)
 • Dizajn i umjetnost (indeks 58)
 • Neka od najčešćih suficitarnih zanimanja su: pravnik, profesor, nastavnik.

  Od ukupnog broja objavljenih oglasa, 64% oglasa bilo je za stalno zaposlenje što je za 3 p.p. više nego prethodni mjesec, dok je 25% oglasa bilo za rad na određeno. Na honorarni rad odnosilo se 11% oglasa, dok ih je 8% bilo za studentske poslove.

  Prema oglasima za radna mjesta u ožujku 2007., od ukupnog broja objavljenih oglasa u 43% ih se tražila srednja stručna sprema, u 19% oglasa tražila se visoka stručna sprema, u 11% viša stručna sprema, u 23% oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok su se ostale razine obrazovanja tražile u manjem postotku (4%).

  Više informacija možete pronaći u rubrici

  Aktualno

  • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

   U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

  • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

   Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

  • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

   Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

  • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

   Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

  • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

   Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

  • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

   Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje