Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Ronioci i yacht masteri zarađuju do 2.000 kuna dnevno

03.12.2007.

Građani koji žele dobru zaradu, a kvalificirani su za rad na naftnim platformama ili su školovani kuhari, ronioci te zapovjednici jahti s položenim ispitom mogu birati gdje će raditi. Nadalje, dokažu li se na poslu te nastave sa školovanjem, svoju plaću mogu čak i udvostručiti.

Iako službeni registar ne postoji, procjenjuje se da na platformama, cruiserima, megajahtama i jahtama te na ronilačkim poslovima širom svijeta radi između 6.000 i 7.000 hrvatskih građana koji su zbog znanja, kvalifikacija i odnosa prema poslu iznimno cijenjeni.

Ravnatelj pomorskog učilišta AdraMare iz Zadra i kapetan druge plovidbe Gordan Baraka navodi kako je potražnja za kvalificiranim radnicima, pomorcima, geolozima, kemičarima, strojarima, inženjerima na naftnim platformama golema, a "početnici bez osobitih kvalifikacija mogu računati na plaću od tri do četiri tisuće dolara mjesečno.

Iskusni i educirani radnici za rad na platformama imaju plaću između 60 i 150 tisuća dolara godišnje, s tim da 28 dana rade, a 28 dana su slobodni. O visinama plaća školovanih ljudi sa završenim fakultetima i titulama inženjera teško je i govoriti."

Među plaćenijim zanimanjima jest i ono kuhara na cruiserima i megajahtama, a Zdravko Kalabrić, kuhar s vrhunskim međunarodnim statusom i voditelj Kulinarske akademije u Šibeniku navodi da školovani kuhar sa znanjem barem jednog stranog jezika, koji vlada kulinarskom terminologijom francuske i talijanske kuhinje može u startu, kao početnik, računati s plaćom od 4.000 eura mjesečno, ali mora pokazati znanje da bi dobio posao.

Trenutno najtraženije profesije na svjetskom tržištu rada, pa i u Hrvatskoj, su radni ronioci i zapovjednici jahti do 100 brt. Te dvije profesije spadaju među najdeficitarnija zanimanja u cijelom svijetu, a samo u Hrvatskoj poslodavci trenutno traže između šest i osam tisuća kvalificiranih yacht mastera.

Voditeljica obrazovanja PUO Libar iz Šibenika, Angela Krasić navodi da se potražnja za roniocima i yacht masterima trenutno ni približno ne može zadovoljiti, pa se zbog toga njima već i u Hrvatskoj nudi plaća od oko 2.000 kuna dnevno.

Inače, svjedodžbe, diplome i licence stečene školovanjem i edukacijom u Hrvatskoj priznate su u cijelom svijetu. U Hrvatskoj se školovanje za rad na platformama provodi prema licencama Liberije i Paname te odobrenjima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali po najstrožim kriterijima svjetske naftne industrije.

Gordan Baraka navodi da poslodavci cijene i nagrađuju znanje i stručnost, pa oni koji stalno uče, prate razvoj tehnologije, napreduju, vladaju terminologijom i služe se s barem dva svjetska jezika brzo napreduju i penju se na platnoj ljestvici. (V.K.)

Izvor:
Jutarnji list

Aktualno

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje