Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Zbog skupljeg goriva slijede lančana poskupljenja

Ana Knežević iz SSSH smatra da će rast cijena dizela dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova

Nakon ponovnog rasta cijena goriva, Nezavisni hrvatski sindikati uputili su premijeru pismu u kojem traže hitno uvođenje plivajućih trošarina na goriva, posebno dizelska.

U NHS-u smatraju da bi takva mjera usporila rast cijena onih goriva na koja bi se primjenjivala, a to bi bila zaštita i od cjenovnog udara izazvanog poskupljenjem goriva. Osim toga, dodaju da će se poskupljenje dizela odraziti i na opće poskupljenje, pa je nužno zaštititi standard građana.

Preispitati PDV
"Državi ostaje jedno intervenirati u trošarine, a predlažemo da se preispita i obračun PDV-a u gorivu", ističe predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Sever objašnjava kako se na osnovnu cijenu goriva zaračunava naknada za autoceste i ceste te trošarine koje idu direktno državi, nakon čega se zaračunava i PDV.

"Nema toga što nije poskupjelo, što zbog većih cijena goriva što zbog povećane potrošnje na svjetskoj razini.

Poskupila je hrana, prijevoz, pa i sezonska odjeća, a na jesen nas očekuje ponovno poskupljenje komunalija", ustvrdio je Sever. On je dodao kako su poskupljenja vrlo vjerojatno posljedica vanjskih utjecaja, no građani još nisu spremni za takav rast cijena.

Troškovi za hranu
Prema izračunu NHS-a čak 40 posto mjesečnih troškova otpada na prehranu, dok 20 posto odlazi na troškove stanovanja. Iako su podaci Državnog zavoda za statistiku donekle optimističniji pa kažu da građani za hranu izdvajaju oko 30 posto budžeta, prosjek u zemljama EU iznosi tek 12 do 13 posto.

"Hrana u Hrvatskoj je izuzetno skupa. Dok Slovenci na hranu udaraju tek 8,5 posto PDV-a, mi imamo puni PDV na sve prehrambene proizvode osim mlijeka i kruha", ističe Sever.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Ana Knežević kaže kako je potrebno razmotriti je li se država spremna odreći svog dijela zarade.

"Dizel je osnovno gorivo pa je logično za očekivati da će njegovo poskupljenje dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova, te tako prouzrokovati značajan udarac na standard građana", napominje Knežević. (V.K.)

Izvor:
Slobodna Dalmacija

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje