Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Zbog skupljeg goriva slijede lančana poskupljenja

14.05.2008.

Ana Knežević iz SSSH smatra da će rast cijena dizela dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova

Nakon ponovnog rasta cijena goriva, Nezavisni hrvatski sindikati uputili su premijeru pismu u kojem traže hitno uvođenje plivajućih trošarina na goriva, posebno dizelska.

U NHS-u smatraju da bi takva mjera usporila rast cijena onih goriva na koja bi se primjenjivala, a to bi bila zaštita i od cjenovnog udara izazvanog poskupljenjem goriva. Osim toga, dodaju da će se poskupljenje dizela odraziti i na opće poskupljenje, pa je nužno zaštititi standard građana.

Preispitati PDV
"Državi ostaje jedno intervenirati u trošarine, a predlažemo da se preispita i obračun PDV-a u gorivu", ističe predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Sever objašnjava kako se na osnovnu cijenu goriva zaračunava naknada za autoceste i ceste te trošarine koje idu direktno državi, nakon čega se zaračunava i PDV.

"Nema toga što nije poskupjelo, što zbog većih cijena goriva što zbog povećane potrošnje na svjetskoj razini.

Poskupila je hrana, prijevoz, pa i sezonska odjeća, a na jesen nas očekuje ponovno poskupljenje komunalija", ustvrdio je Sever. On je dodao kako su poskupljenja vrlo vjerojatno posljedica vanjskih utjecaja, no građani još nisu spremni za takav rast cijena.

Troškovi za hranu
Prema izračunu NHS-a čak 40 posto mjesečnih troškova otpada na prehranu, dok 20 posto odlazi na troškove stanovanja. Iako su podaci Državnog zavoda za statistiku donekle optimističniji pa kažu da građani za hranu izdvajaju oko 30 posto budžeta, prosjek u zemljama EU iznosi tek 12 do 13 posto.

"Hrana u Hrvatskoj je izuzetno skupa. Dok Slovenci na hranu udaraju tek 8,5 posto PDV-a, mi imamo puni PDV na sve prehrambene proizvode osim mlijeka i kruha", ističe Sever.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Ana Knežević kaže kako je potrebno razmotriti je li se država spremna odreći svog dijela zarade.

"Dizel je osnovno gorivo pa je logično za očekivati da će njegovo poskupljenje dovesti do lančanog poskupljenja životnih troškova, te tako prouzrokovati značajan udarac na standard građana", napominje Knežević. (V.K.)

Izvor:
Slobodna Dalmacija

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje