Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Nezaposlenost znatno utječe na osjećaj sreće

14.07.2008.

Istraživanje je pokazalo da najdugotrajniji negativan utjecaj na osjećaj sreće ima nezaposlenost, a ne primjerice smrt bračnog druga ili razvod

Novo istraživanje sugerira kako iznimno pozitivni ili negativni trenuci u životu imaju samo privremeni utjecaj na opći osjećaj sreće pojedinca.

Istraživači iz Velike Britanije, SAD i Francuske su u časopisu Economic Journal objavili rezultate 20-godišnjeg praćenja zadovoljstva životom nekoliko stotina ispitanika.

Izniman osjećaj sreće zbog braka ili rođenja djeteta
Pokazalo se i da najtraumatičniji događaji izazivaju tek privremeni pad raspoloženja kod ispitanika te da brzo dolazi do "adaptacije" na nove okolnosti.

Slično je bilo i s događajima koji izazivaju izniman osjećaj sreće, poput stupanja u brak ili rođenja djeteta.

Primjerice, utvrđeno je da rođenje djeteta povećava osjećaj sreće u trajanju od oko 2 godine da bi se zatim pojedinac vratio na uobičajenu razinu raspoloženja.

Pokazalo se i kako najdugotrajniji negativan utjecaj na osjećaj sreće ima nezaposlenost, a ne primjerice smrt bračnog druga ili razvod. (A.T.)

Izvor:
PLIVAzdravlje

Razvoj karijere

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje