Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako izbjeći tremu na razgovoru za posao?

13.11.2008.

Prije nego što uđete u sobu za sastanke, par puta duboko udahnite te nakon toga pokušajte "uloviti" pravilan ritam disanja

Razgovor za posao nije lagodan čak ni iskusnim profesionalcima. No, oni ipak znaju kako pobijediti tremu koja može biti izuzetno ograničavajući faktor.

Poslodavcu morate pokazati koliko vrijedite te se predstaviti u pravom svijetlu. Stoga, odvojite pola sata i pripremite se za intervju kako bi izbjegli pretjeranu nervozu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći tremu na razgovoru za posao.

Upotrijebite maštu
Ako vam "usfali" samopouzdanja, odglumite sigurnost. Pokušajte zamisliti da se nalazite na nekom drugom, vama dragom mjestu ili da ste već dobili ono što želite, a to je posao. Zatim se ponašajte u skladu s tim. Imajte na umu da samouvjerenost nije nešto s čime se čovjek rađa. Naučite kontrolirati tremu!

Duboko udahnite
Unesite opuštenost. Prije nego što uđete u sobu za sastanke, par puta duboko udahnite te nakon toga pokušajte "uloviti" pravilan ritam disanja.

Pripremite se za intervju
Detaljno proučite sve informacije koje ste napisali u životopisu te pripremite kratku prezentaciju. Pokažite da vjerujete sami u sebe. Također, saznajte najčešća pitanja za intervjuu za posao te pripremite odgovore na njih. Imajte na umu da se i najbolji stručnjaci pripremaju za tako važan razgovor. Pokažite ispitaniku zainteresiranost za potencijalno radno mjesto.

I humor pomaže
Jedan od načina kako umanjiti temu je da na intervjuu za posao unesete malo humora, ako to situacija dozvoljava. Pokažite svojim stavom da znate da ste na početku karijere, ali da ste spremni uložiti sav trud kako bi ostvarili rezultate. (A.T.)

Izvor:
Monster

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

Razvoj karijere

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

 • 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere

  Svi koji se prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje