Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

HIV: Većina zaraženih u svijetu radno sposobna

01.12.2008.

Međunarodna organizacija rada upozorila je da bi poslodavci mogli financijsku krizu iskoristiti kao opravdanje za prikrivenu diskriminaciju osoba zaraženih HIV-om

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinac), Međunarodna organizacija rada (International labour organization – ILO) je upozorila da radno mjesto ima veliku ulogu u sprječavanju širenja zaraze.

Ohrabruje činjenica da međunarodni programi pozitivno utječu na smanjenje broja novooboljelih i bolju socijalizaciju već zaraženih osoba, istaknuo je generalni tajnik ILO-a Juan Somavia. Međutim, dodao je da u svijetu 33 milijuna osoba živi s HIV-om, a gotovo 90 posto odraslih nalazi se u radno aktivnoj dobi i radno je sposobno.

Nedostaje li radne snage?
Istovremeno, marginalizacija zaraženih osoba uvelike utječe na gospodarstvo zemalja, te predstavlja rizik za ekonomski rast.

Naime, mnogim svjetskim tržištima nedostaje učitelja, menadžera, poljoprivrednika, tvorničkih radnika i vladinih predstavnika. Dakle, iako im je stručna radna snaga raspoloživa, poslodavci se zbog straha i neznanja radije odlučuju na stigmatizaciju tih društvenih skupina.

Tri milijuna zaposlenih
Do sada je od AIDS-a umrlo više od 25 milijuna osoba, a dnevno se u svijetu bilježi više od sedam tisuća novooboljelih. Međutim, zbog napretka medicine i omogućavanja liječenja, ali i pravilne informiranosti društva, značajan broj njih nastavlja živjeti, dok ih skoro tri milijuna svakodnevno odlazi i na posao.

Somavia je naglasio kako je upravo socijalna i ekonomska nejednakost ključan faktor koji utječe na širenje zaraze, a trenutna financijska kriza mogla bi dodatno narušiti dosadašnje napore u borbi protiv AIDS-a.

Financijska kriza donosi novi rizik
"Primjerice, gubitak zaposlenja za osobu koja je zaražena HIV-om direktno bi značio gubitak financijskih primanja koja su neophodna za liječenje, ali i gubitak zdravstvenog osiguranja. Također, zbog manjih financijskih primanja u nekim kućanstvima, djeca bi mogla ranije napuštati školu kako bi se prije uključila na tržište rada, a ne smije se zaboraviti da bi u ovakvim okolnostima, poslodavci lako mogli krizu iskoristiti kao opravdanje za otpuštanje radnika zaraženih HIV-om. Dakle, krizom se može opravdavati i direktna diskriminacija zaraženih", naglasio je Somavia.

Stoga nam je, prema mišljenju ILO-a u ovom turbolentnom vremenu potrebno jako vodstvo s jasnom vizijom koja bi povezala ljude u zajedničku borbu, budući da će rast i razvoj biti ozbiljno ugroženi, ako društvo ne zaustavi širenje HIV-a.

Provođenjem edukativnih programa i širenjem informacija o toleranciji, vlade, poslodavci i zaposlenici diljem svijeta mogu doprinijeti širenju socijalnih reformi u svijetu rada i prihvaćanju HIV pozitivnih osoba kao ravnopravnih zaposlenika koji potiču ekonomski rast. (V.K.)

Izvor:
ILO

Aktualno

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

 • Postani stjuard/stjuardesa! Postani stjuard/stjuardesa!

  I vi možete letjeti! Ako je i vaš san oduvijek bio letenje, Croatia Airlines će vam pomoći da ga ostvarite.

 • Traju prijave za rad na predstojećim predsjedničkim izborima Traju prijave za rad na predstojećim predsjedničkim izborima

  Baš kao i prijašnjih godina, visina honorara za članove biračkih odbora bit će 300 kuna po jednom krugu predstojećih predsjedničkih izbora, potvrdili su u Državnom izbornom povjerenstvu. Evo tko se sve može prijaviti.

Saznajte koliku plaću dobivaju drugi za posao koji i vi radite
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje