Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

HIV: Većina zaraženih u svijetu radno sposobna

01.12.2008.

Međunarodna organizacija rada upozorila je da bi poslodavci mogli financijsku krizu iskoristiti kao opravdanje za prikrivenu diskriminaciju osoba zaraženih HIV-om

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinac), Međunarodna organizacija rada (International labour organization – ILO) je upozorila da radno mjesto ima veliku ulogu u sprječavanju širenja zaraze.

Ohrabruje činjenica da međunarodni programi pozitivno utječu na smanjenje broja novooboljelih i bolju socijalizaciju već zaraženih osoba, istaknuo je generalni tajnik ILO-a Juan Somavia. Međutim, dodao je da u svijetu 33 milijuna osoba živi s HIV-om, a gotovo 90 posto odraslih nalazi se u radno aktivnoj dobi i radno je sposobno.

Nedostaje li radne snage?
Istovremeno, marginalizacija zaraženih osoba uvelike utječe na gospodarstvo zemalja, te predstavlja rizik za ekonomski rast.

Naime, mnogim svjetskim tržištima nedostaje učitelja, menadžera, poljoprivrednika, tvorničkih radnika i vladinih predstavnika. Dakle, iako im je stručna radna snaga raspoloživa, poslodavci se zbog straha i neznanja radije odlučuju na stigmatizaciju tih društvenih skupina.

Tri milijuna zaposlenih
Do sada je od AIDS-a umrlo više od 25 milijuna osoba, a dnevno se u svijetu bilježi više od sedam tisuća novooboljelih. Međutim, zbog napretka medicine i omogućavanja liječenja, ali i pravilne informiranosti društva, značajan broj njih nastavlja živjeti, dok ih skoro tri milijuna svakodnevno odlazi i na posao.

Somavia je naglasio kako je upravo socijalna i ekonomska nejednakost ključan faktor koji utječe na širenje zaraze, a trenutna financijska kriza mogla bi dodatno narušiti dosadašnje napore u borbi protiv AIDS-a.

Financijska kriza donosi novi rizik
"Primjerice, gubitak zaposlenja za osobu koja je zaražena HIV-om direktno bi značio gubitak financijskih primanja koja su neophodna za liječenje, ali i gubitak zdravstvenog osiguranja. Također, zbog manjih financijskih primanja u nekim kućanstvima, djeca bi mogla ranije napuštati školu kako bi se prije uključila na tržište rada, a ne smije se zaboraviti da bi u ovakvim okolnostima, poslodavci lako mogli krizu iskoristiti kao opravdanje za otpuštanje radnika zaraženih HIV-om. Dakle, krizom se može opravdavati i direktna diskriminacija zaraženih", naglasio je Somavia.

Stoga nam je, prema mišljenju ILO-a u ovom turbolentnom vremenu potrebno jako vodstvo s jasnom vizijom koja bi povezala ljude u zajedničku borbu, budući da će rast i razvoj biti ozbiljno ugroženi, ako društvo ne zaustavi širenje HIV-a.

Provođenjem edukativnih programa i širenjem informacija o toleranciji, vlade, poslodavci i zaposlenici diljem svijeta mogu doprinijeti širenju socijalnih reformi u svijetu rada i prihvaćanju HIV pozitivnih osoba kao ravnopravnih zaposlenika koji potiču ekonomski rast. (V.K.)

Izvor:
ILO

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje