Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Drvna industrija već otpustila 3000 radnika

17.12.2008.

Bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize

Podaci o alarmantnom stanju u hrvatskom drvoprerađivaštvu izneseni su na sjednici Vijeća udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore na kojoj je sudionicima predočena anketa prema kojoj je broj zaposlenih u prosincu ove godine pao za 12 posto u odnosu na prosinac prošle godine, piše Marinko Krmpotić za Novi list.

Međutim, u sljedećoj godini smanjenje broja zaposlenih očekuje 45 posto kompanija.

Osim toga, sve više poduzeća muči se s plasmanom svojih proizvoda na tržište, a takvo stanje sve češće dovodi do pada proizvodnje, odustaje se od investicija, a počeo se osjećati i pad broja zaposlenih.

Visoke cijene struje
veliki problem

Zlatko Koračević, predsjednik saborskog odbora za regionalni razvoj i šumarstvo potvrdio je da je stanje već alarmantno te da je u tijeku ove godine od 27.000 zaposlenih u drvoprerađivaštvu njih oko 3000 ostalo bez posla.

Čelnici udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK održali su sastanak i s ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petrom Čobankovićem i poslovodstvom Hrvatskih šuma, na kojemu se razgovaralo o mogućnostima smanjenja cijena pojedinih drvnih sortimenata, previsokim troškovima proizvodnje, nepovoljnoj tečajnoj politici za izvoznike, a posebno nezadovoljstvo je istaknuto zbog visokih cijena i monopolističkog ponašanja HEP-a.

Vlada mora uložiti novac
Predstavnici drvoprerađivačke industrije istaknuli su kako bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize.

Osim toga drvoprerađivači su zatražili i status velikog kupca kod HEP-a što bi donijelo smanjenje cijene električne energije čime bi troškovi poslovanja bili manji.

"Međutim, treba raditi i na nizu drugih područja koja bi mogla pospješiti položaj te industrije", istaknuo je Koračević, najavivši kako će s zaključcima s tematske sjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu uskoro biti upoznata i Vlada. (D.P)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

 • Hrvatska radna snaga je previše obrazovana Hrvatska radna snaga je previše obrazovana

  Zbog krize radimo poslove i ispod svoje razine.

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje