Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Drvna industrija već otpustila 3000 radnika

17.12.2008.

Bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize

Podaci o alarmantnom stanju u hrvatskom drvoprerađivaštvu izneseni su na sjednici Vijeća udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore na kojoj je sudionicima predočena anketa prema kojoj je broj zaposlenih u prosincu ove godine pao za 12 posto u odnosu na prosinac prošle godine, piše Marinko Krmpotić za Novi list.

Međutim, u sljedećoj godini smanjenje broja zaposlenih očekuje 45 posto kompanija.

Osim toga, sve više poduzeća muči se s plasmanom svojih proizvoda na tržište, a takvo stanje sve češće dovodi do pada proizvodnje, odustaje se od investicija, a počeo se osjećati i pad broja zaposlenih.

Visoke cijene struje
veliki problem

Zlatko Koračević, predsjednik saborskog odbora za regionalni razvoj i šumarstvo potvrdio je da je stanje već alarmantno te da je u tijeku ove godine od 27.000 zaposlenih u drvoprerađivaštvu njih oko 3000 ostalo bez posla.

Čelnici udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK održali su sastanak i s ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petrom Čobankovićem i poslovodstvom Hrvatskih šuma, na kojemu se razgovaralo o mogućnostima smanjenja cijena pojedinih drvnih sortimenata, previsokim troškovima proizvodnje, nepovoljnoj tečajnoj politici za izvoznike, a posebno nezadovoljstvo je istaknuto zbog visokih cijena i monopolističkog ponašanja HEP-a.

Vlada mora uložiti novac
Predstavnici drvoprerađivačke industrije istaknuli su kako bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize.

Osim toga drvoprerađivači su zatražili i status velikog kupca kod HEP-a što bi donijelo smanjenje cijene električne energije čime bi troškovi poslovanja bili manji.

"Međutim, treba raditi i na nizu drugih područja koja bi mogla pospješiti položaj te industrije", istaknuo je Koračević, najavivši kako će s zaključcima s tematske sjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu uskoro biti upoznata i Vlada. (D.P)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje