Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Drvna industrija već otpustila 3000 radnika

17.12.2008.

Bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize

Podaci o alarmantnom stanju u hrvatskom drvoprerađivaštvu izneseni su na sjednici Vijeća udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore na kojoj je sudionicima predočena anketa prema kojoj je broj zaposlenih u prosincu ove godine pao za 12 posto u odnosu na prosinac prošle godine, piše Marinko Krmpotić za Novi list.

Međutim, u sljedećoj godini smanjenje broja zaposlenih očekuje 45 posto kompanija.

Osim toga, sve više poduzeća muči se s plasmanom svojih proizvoda na tržište, a takvo stanje sve češće dovodi do pada proizvodnje, odustaje se od investicija, a počeo se osjećati i pad broja zaposlenih.

Visoke cijene struje
veliki problem

Zlatko Koračević, predsjednik saborskog odbora za regionalni razvoj i šumarstvo potvrdio je da je stanje već alarmantno te da je u tijeku ove godine od 27.000 zaposlenih u drvoprerađivaštvu njih oko 3000 ostalo bez posla.

Čelnici udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK održali su sastanak i s ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petrom Čobankovićem i poslovodstvom Hrvatskih šuma, na kojemu se razgovaralo o mogućnostima smanjenja cijena pojedinih drvnih sortimenata, previsokim troškovima proizvodnje, nepovoljnoj tečajnoj politici za izvoznike, a posebno nezadovoljstvo je istaknuto zbog visokih cijena i monopolističkog ponašanja HEP-a.

Vlada mora uložiti novac
Predstavnici drvoprerađivačke industrije istaknuli su kako bez direktnog ulaganja Vlade RH te ministarstva financija i gospodarstva u drvoprerađivačku industriju, neće biti moguć daljnji razvoj te će doći do produbljivanja, već postojeće krize.

Osim toga drvoprerađivači su zatražili i status velikog kupca kod HEP-a što bi donijelo smanjenje cijene električne energije čime bi troškovi poslovanja bili manji.

"Međutim, treba raditi i na nizu drugih područja koja bi mogla pospješiti položaj te industrije", istaknuo je Koračević, najavivši kako će s zaključcima s tematske sjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodoprivredu uskoro biti upoznata i Vlada. (D.P)

Izvor:
Novi list

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje