Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kreće izbor za 'Najbolje poslodavce' i 'Najbolje HR prakse'

21.01.2010.

MojPosao u 2010. unaprjeđuje "Istraživanje o Najboljim poslodavcima", ali pokreće i potragu za "Najboljim HR praksama"

MojPosao i ove godine nastavlja potragu za tvrtkama koje primjenjuju najbolje prakse u upravljanju ljudskim potencijalima, zbog čega smo odlučili unaprijediti "Istraživanje o Najboljim poslodavcima".

Kao i do sada, sudjelovanjem u istraživanju tvrtka dobiva povratne informacije o uvjetima rada i organizacijskoj klimi, te mogućnost usporedbe svojih rezultata s drugim poslodavcima.

Međutim, tri najbolje tvrtke iz kategorije velikih te srednjih i malih tvrtki, ove će godine, po novome, priznanje primiti na svečanoj dodijeli, a imat će i mogućnost korištenja znaka "Najboljeg poslodavca za 2010. godinu".

Šest ključnih područja
Odluku o uključivanju u istraživanje, svaka tvrtka donosi samostalno, pri čemu je svaki poslodavac svim svojim zaposlenicima obvezan osigurati jednaku mogućnost za sudjelovanje. Također, poslodavac mora osigurati i odgovarajući odaziv s obzirom na veličinu tvrtke.

Zaposlenici upitnik ispunjavaju anonimno, u online ili fizičkom obliku, a upitnik sadrži 50 pitanja iz 6 ključnih područja:

 • Strategija i vodstvo (poznavanje misije i vizije tvrtke, želja za doprinosom u njihovom ostvarenju i slično)
 • Rad, motivacija i nagrađivanje (radni zadaci, odnosno sadržaj posla, uvjeti rada, procjena radne uspješnosti, sustav materijalnog i nematerijalnog nagrađivanja)
 • Usavršavanje i razvoj (mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja te načini poticanja zaposlenika da ih ostvare)
 • Međuljudski odnosi (odnos s nadređenima i kolegama, komunikacija, suradnja, kompetentnost)
 • Lojalnost trenutnom poslodavcu
 • Doživljaj sigurnosti posla

  Izvješće o organizacijskoj klimi i zadovoljstvu zaposlenika, ali i usporedba s drugim poslodavcima iz iste kategorije, koji su osigurani svakoj tvrtki – sudioniku istraživanja, odličan su alat za unaprjeđenje interne komunikacije, povećanje zadovoljstva zaposlenika, a u konačnici i efikasnosti poslovanja.

  Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao, ističe da poslodavci trebaju svakodnevno graditi i razvijati odnose sa svojim zaposlenicima, ali je "korisno i barem jednom godišnje provesti nezavisno istraživanje koje će pokazati koliko su uspješni u svom radu. Poslodavci tako saznaju kakvo je stvarno stanje u tvrtki, a u proširenom izvještaju dobivaju i dodatne detalje koji im mogu pomoći u definiranju novih ili unapređivanju postojećih procesa u upravljanju ljudskim potencijalima. Posljedica takvog unapređenja poslovanja je efektivnije i efikasnije isporučivanje proizvoda i usluga, što naposljetku rezultira i zadovoljstvom klijenata."

  Izbor najboljih HR praksi
  U skladu s promicanjem najboljih praksi u upravljanju ljudskim potencijalima (human resources), MojPosao je također pokrenuo i "Izbor Najboljih HR praksi". Ovim izborom žele se nagraditi najbolji projekti s područja upravljanja ljudskim potencijalima koji su doprinijeli razvoju tvrtke i omogućili ostvarenje postavljenih poslovnih ciljeva.

  Nagrada je zamišljena kao priznanje predanom i planskom radu tvrtki, timova i pojedinaca koji ostvaruju zavidnu razinu u upravljanju ljudskim potencijalima i kao takvi potiču razvoj, osiguravaju priliku za učenje, ali i služe kao primjer drugima.

  Dodajmo kako sudjelovanje u "Istraživanju o Najboljim poslodavcima" ne isključuje mogućnost nominacije projekata i za "Najbolje HR prakse", koje će odabrati komisija sastavljena od šest članova, stručnjaka s područja ljudskih potencijala.

 • Aktualno

  Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje