Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Stalni poslovi u EU i za hrvatske građane

Nakon predselekcijskog testa slijedi pisani test, prezentaciju teme, zadatak u grupi te intervju

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i hrvatski će građani ravnopravno moći pristupati testiranjima za stalno zaposlenje u institucijama EU, prije svega u Europskoj komisiji. Međutim, kvota radnih mjesta predviđena za hrvatske građane još uvijek nije poznata, piše Marijana Matković u Vjesniku.

Za sada je tek poznato da za te poslove ne postoji dobna granica, te da političari ili hrvatski predstavnici u EU, ne mogu ni na koji način utjecati na odabir zaposlenika, objasnio je David Bearfield, direktor Europskog ureda za odabir kadrova (EPSO), na nedavnom razgovoru s novinarima na kojem je predstavljen novi način izbora kadrova za rezervnu listu za zaposlenja u EU.

Testiranje jedanput godišnje
Hrvatski se građani trenutno, u institucijama EU mogu zapošljavati na određeno vrijeme, koje može trajati najdulje tri godine uz mogućnost jednog produljenja do tri godine. Jedan takav natječaj je početkom 2009. u Hrvatskoj već bio proveden. No, tek kada službeno postanemo članicom EU, naši će se građani moći javljati i na natječaje za poslovne na neodređeno vrijeme.

Bearfield je objasnio kako EPSO ni na koji način ne može utjecati na zapošljavanje kandidata, budući da institucije EU, među kandidatima koji su prošli testiranje, samovoljno odabiru zaposlenike tek kada se otvori radno mjesto.

Za razliku od dosadašnjega selekcijskog postupka, u okviru kojega se najprije testiralo znanje činjenica o Europskoj uniji, novi je model izbora kandidata pojednostavljen. Nakon predselekcijskog testa, kandidati će prolaziti pisani test, prezentaciju teme, zadatak u grupi – da bi se provjerila kooperativnost i mogućnost suradnje s kandidatima različitih nacija – te intervju o osobnim kompetencijama.

Testiranja će se ubuduće provoditi jedanput na godinu, što dosad nije bio slučaj, i to po unaprijed utvrđenom rasporedu: u ožujku za administrativno osoblje, pravnike, ekonomiste i IT-stručnjake, u srpnju za prevoditelje, a u rujnu za asistente i tajnike. Takvim rasporedom EPSO želi omogućiti da se na natječaje lakše prijavljuju i mladi koji tek izlaze s fakulteta, rekao je Bearfield.

Obavezno dva strana jezika
Po novom modelu, od kandidata će se očekivati manje naučenih činjenica o povijesti EU, što je do sada bio slučaj, dok će se više provjeravati stručnost i osobne kompetencije kandidata. Simulacije testova putem kojih se kandidati mogu pripremati za testiranje, nalaze se na internetskim stranicama EPSO-a.

Također, planira se i osnivanje centra za ocjenu kandidata, u okviru kojeg bi se testiranje obavljalo u jednom danu. Do sada je pak, testiranje znalo trajati i po nekoliko mjeseci, a do formiranja liste kandidata u prosjeku je trebalo proći i 15 mjeseci.

Što se tiče osobina kandidata, jedna od neophodnih, svakako jest poznavanje stranih jezika. I to obavezno dva strana jezika, uz intenciju da se uči i treći. Poželjno je da su kandidati otvoreni za suradnju s različitim ljudima i nacijama, budući da posao u institucijama EU nudi mnoštvo poslovnih prilika, ali uz neophodnu interakciju s različitim narodima. (V. K.)

Izvor: Vjesnik

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje