Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Najatraktivnija zanimanja budućnosti

Sudionici ankete portala MojPosao kao zanimljiva zanimanja izdvojili su i ona stručnjaka za robotiku, astronauta i stručnjaka za antikorupciju.

Iako se u trenutku povećanja broja nezaposlenih, može činiti da je tema o 'zanimanjima budućnosti' prilično apstraktna, europske zemlje se već dulje vrijeme pripremaju za promjene koje će na tržištu rada uzrokovati napredak znanosti i tehnologije. U Hrvatskoj, međutim, još nije provedeno niti jedno istraživanje o budućim potrebama za radnom snagom koje bi postavilo temelj za razvoj modernih i relevantnih nastavnih programa.

Takvo je istraživanje nedavno, na zahtjev britanske vlade, provela kompanija Fast Future, čiji je cilj bio utvrditi koja će zanimanja biti najtraženija u idućih 20 godina, odnosno koja bi se nova zanimanja mogla pojaviti. Među novim zanimanjima našli su se i svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji, te kirurzi za poboljšanje pamćenja.

Uz navedena zanimanja, predviđa se i potražnja za stručnjacima za stvaranje novih organa, specijalistima za nanomedicinu, wellness menadžerima za starije, svemirskim pilotima i arhitektima, osobnim medijskim djelatnicima, čistačima informacija, organizatorima virtualnog života, virtualnim odvjetnicima, psiholozima za virtualno neprilagođene i dizajnerima nove generacije vozila.

Prema anketi koju je na tu temu, među 360 ispitanika, proveo MojPosao, a u kojoj su se nastojale utvrditi preferencije između 4 zanimanja budućnosti uključena u britansko istraživanje, ispitanici su najviše zainteresirani za zanimanje stručnjaka za klimatske promjene.

Naime, na pitanje 'Za koje bi ste se od ponuđenih zanimanja budućnosti najradije školovali/prekvalificirali?', 29% ispitanika je odabralo upravo to zanimanje. Većina ih ističe kako je to, s obzirom na dinamične klimatske promjene koje se događaju, sigurno zanimanje koje će u budućnosti biti traženo.

Posao specijalista za nanomedicinu odabralo bi 19% ispitanika, ponajviše jer to smatraju zanimljivim područjem znanosti te zato što smatraju da nanomedicina i regenerativna medicina predstavljaju budućnost. Njih 14% htjeli bi postati stručnjaci za stvaranje novih organa, također zato što smatraju da će se u budućnosti pojaviti potreba za tim zanimanjem te kako bi pomogli ljudima u rješavanju zdravstvenih tegoba.

Za 6% ispitanika pravo zanimanje budućnosti predstavlja ono farmera za uzgoj genetski modificiranih biljaka, prije svega, radi pomoći čovječanstvu u preživljavanju, ali i zbog života u prirodi i slobode koju, prema njihovom mišljenju, takav život pruža.

Ostalih 32% ispitanika odabralo bi neko drugo zanimanje, među kojima su najzanimljivija stručnjak za robotiku, astronaut, terapeut alternativne medicine i stručnjak za antikorupciju. Među poželjnim zanimanjima budućnosti, prema mišljenju ispitanika, su i stručnjak za ekologiju, farmaceut, stručnjak za elektroniku i komunikacije te antropolog. Čini se da većina ispitanika smatra i kako zanimanje političara ima dobru perspektivu za budućnost, jer ga je velik broj njih istaknuo kao atraktivno. (T. B.)

Aktualno

 • Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu? Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu?

  Hrvatski sabor 3. sjednicu nastavio je raspravom o prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita u prvom čitanju, kojim Vlada želi pomoći osobama mlađim od 45 godina u stjecanju prve nekretnine.

 • Plaće službenika po učinku Plaće službenika po učinku

  Objedinjavanje inspekcija i vrednovanje državnih službenika po učinku dvije su najvažnije novine unutar Nacionalnog programa reformi (NPR) koji će s programom konvergencije biti predstavljen ovaj tjedan na sjednici Vlade.

 • Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura

  Slovenski parlament u utorak je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 eura.

 • Primi se ozbiljnog posla i počni heklati! Primi se ozbiljnog posla i počni heklati!

  Sudjelovanje je besplatno, hrana i piće osigurani. Svejedno nam je jeste li student, zaposleni ili nezaposleni.

 • Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja

  Najboljim brodograditeljima svijeta, uključujući i Hrvatsku, pruža se prilika da se pridruže timu kompanije Irving Shipbuilding u Halifaxu, Nova Škotska, Kanada i tako izgrade dugoročnu karijeru u brodogradnji.

 • intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru

  Petim modulom Bagatin Akademije – regionalnog centra za razvoj mekih vještina u zdravstvu, nastavlja se ostvarivanje dugoročne vizije educiranja zdravstvenih djelatnika te uvođenje dugoročnih promjena u hrvatsko zdravstvo. Više od 100 zdravstvenih djelatnika sudjelovalo je u novim radionicama na temu leadershipa, komunikacije i timskog rada.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje