Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Poslodavcima poticaj za zapošljavanje mladih radnika

04.08.2010.

Cilj ove mjere je potaknuti zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova do 29 godina, te mladih do 25 godina koji su završili srednju trogodišnju ili četverogodišnju školu.

U sklopu Vladinih mjera za gospodarski oporavak poslodavci od 14. srpnja imaju mogućnost angažirati mlade bez radnog iskustva čiji će rad u potpunosti financirati Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Naime, svakom poslodavcu koji angažira mladu osobu bez radnog iskustva, HZZ se obvezuje refundirati troškove uplata u mirovinsko osiguranje, ali i isplaćivati novčanu pomoć do maksimalno 1.600 kuna. Cilj ove mjere je potaknuti zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova do 29 godina, koji su nezaposleni najmanje šest mjeseci, te mladih do 25 godina koji su završili srednju trogodišnju ili četverogodišnju školu s također šest mjeseci staža u evidenciji nezaposlenih.

Premda u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) izražavaju zadovoljstvo ovakvom mjerom, prema njoj su skeptični mali i srednji poslodavci koje predstavlja Hrvatska gospodarska komora (HGK). Naime, da bi maturanti srednjih obrtničkih škola položili majstorski ispit moraju imati najmanje dvije godine iskustva, što je, posebice u krizi, teško naći.

"Zato treba pozdraviti ovu mjeru, koja će imati izuzetnu korist za mlade ljude na pragu svoje zrelosti, ali i za obrtnike koji će ih moći angažirati bez većih troškova", ističe Olga Lui, voditeljica Odjela za obrazovanje pri HOK-u. Vesna Štefica, pomoćnica direktorice Centra za poslovno obrazovanje pri HGK, nije tako optimistična. Ona smatra da će upravo zbog krize poslodavci izbjegavati ovu mjeru.

"Da bi neki poslodavac angažirao mladog stažista ili volontera, mora mu osigurati osobu koja će se mladima baviti, koja će im biti mentor, a mnogi su zbog restrukturiranja maksimalno smanjili broj zaposlenih. Premda vjerujem da će velike tvrtke koje su i dosada angažirale stažiste nastaviti s takvom praksom, sumnjam da će za ovu mjeru biti većeg interesa kod malih i srednjih poslodavaca", napomenula je Štefica.

Premda mjera predviđa mogućnost da, ukoliko neki poslodavac želi, stažistima uplaćuje i veće naknade za stručno osposobljavanje za rad, HZZ će financirati samo iznose do 1.600 kuna, što je jednako visini neoporezivog dijela studentske stipendije. Tim sredstvima mogu se pokriti, kažu autori ove mjere, osnovni troškovi prijevoza i topli obrok. Stručno osposobljavanja će trajati maksimalno 12 mjeseci i u tom razdoblju HZZ će po osobi isplatiti poslodavcu maksimalno 25.000 kuna, 19.200 za pokrivanje troškova stažistu, a ostatak za uplate u sustav mirovinskog osiguranja.

Svaki zainteresirani poslodavac koji želi iskoristiti ovu mjeru mora definirati program stručnog osposobljavanja za rad, imenovati mentora koji će imati odgovarajuće zanimanje i stručnu spremu, te prijaviti HZZ-u potrebu za radnicima. Privatni poslodavci moraju pak uz prijavu priložiti obrtnicu ili registraciju trgovačkog društva, potvrdu Ministarstva financija o nepodmirenim obvezama te kretanje broja radnika u posljednjih 12 mjeseci.

HZZ se obvezuje poslodavcima isplatiti naknade za rad i mirovinsko do kraja mjeseca za prethodni mjesec, uz dokaze da je najkasnije do 15. u mjesecu dostavljen dokaz o uplati za mirovinsko osiguranje za prošli mjesec. Osim HZZ i poslodavaca, obveze imaju i polaznici stručnog osposobljavanja, koji će u slučaju prekida programa morati refundirati sva sredstva uvećana za zakonske kamate. Jednake reperkusije imat će i poslodavci koji prekrše ugovorene obveze. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje