Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako odgovoriti na pitanje o snalaženju u prijašnjim situacijama?

24.03.2011.

U teoriji, najbolji način za procjenu budućeg ponašanja je pogled u prošlost.

Kako bi ocijenili koliko ste prikladni za posao, osobe koje vas intervjuiraju na razgovoru za posao često će vam postaviti tzv. bihevioralna pitanja, koja se odnose na vaše ponašanje i snalaženje u nekim prijašnjim situacijama. U teoriji, najbolji način za procjenu budućeg ponašanja je pogled u prošlost.

Takva pitanja temelje se na sposobnostima i vještinama koje zahtijeva obavljanje određenog posla. Kako biste uspješno odgovorili na takva pitanja, prvo je potrebno raspoznati koje su vještine i sposobnosti ključne za posao za koji se prijavljujete.

Obično ih je lako prepoznati u opisu radnog mjesta, jer se pojavljuju u formulacijama tipa: timski igrač, upravljanje ljudima, sposobnost snalaženja pod pritiskom i u krizi, sposobnost određivanje prioriteta, orijentacija na klijenta…

Kada ih prepoznate, razmislite o prošlim događajima i situacijama u kojima ste pokazali i dokazali da ih imate. Čak i ako vam na razgovoru za posao ne postave pitanja tog tipa, ovo vam može pomoći da dokažete zašto ste upravo vi najbolji kandidat za taj za posao. Pritom slijedite ove korake:

Situacija
Opišite situaciju u kojoj ste se našli.

Zadatak
Opišite zadatak koji ste morali obaviti.

Akcija
Opišite aktivnosti koje ste poduzeli.

Rezultat
Opišite rezultat tih aktivnosti.

Osvrt
Osvrnite se ponovno na cijelu situaciju i pouke koje ste iz nje izvukli. (T. B.)

Razvoj karijere

 • Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija

  Sve donedavno vladalo je uvjerenje da je kvocijent inteligencije (IQ) vladar poslovnog svijeta. No, istraživanja pokazuju da 80% poslovnog uspjeha prvenstveno ovisi o emocionalnoj inteligenciji (EQ).

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje