Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Svaki treći nezaposleni s diplomom živi u Zagrebu

28.03.2011.

Ljudi s visokim kvalifikacijama često uzaludno čekaju posao u velikim gradovima, a pojedina manja mjesta godinama čekaju profesore ili liječnike.

Gotovo svaki treći nezaposleni građanin Hrvatske koji ima fakultetsku diplomu ili je stekao magistarsko ili doktorsko zvanje živi u Zagrebu. Svaki osmi nezaposleni Zagrepčanin ima diplomu ili čak i veći stupanj obrazovanja, dok je na državnoj razini u toj skupini svaki 19. nezaposleni.

Pokazuju to podaci o nezaposlenima za veljaču što ih je nedavno objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), iz kojih je vidljivo da se udio Zagrepčana u broju nezaposlenih smanjuje kako se smanjuje stupanj njihova obrazovanja, piše Jagoda Marić u Novom listu.

Tek je svaki 14. nezaposleni građanin Hrvatske koji nema završenu ni osnovnu školu stanovnik glavnog grada. Tako je svaki deseti nezaposleni građanin Hrvatske sa trogodišnjom stručnom spremom nastanjen u Zagrebu, ali onih koji imaju višu stručnu spremu u Zagrebu je 20 posto, odnosno svaki peti.

Osim što ovi podaci otkrivaju da građani s višom stručnom spremom posao ipak najviše žele, ali i mogu dobiti u Zagrebu, sugerira i to da bi država morala učiniti nešto više na tome da u manje sredine privuče ljude s visokim kvalifikacijama jer se često događa da pojedina mjesta godinama traže profesore ili liječnike, dok oni u većim gradovima isto tako godinama uzaludno čekaju posao.

Na posao je u Zagrebu u veljači, prema podacima HZZ-a, čekalo 41.562 građana, čak polovica nezaposlenih Zagrepčana mlađa je od 40 godina, a najviše ih je, gotovo šest i pol tisuća, u životnoj dobi od 25 do 29 godina. Više od trećine nezaposlenih stanovnika Zagreba ima od 20 do 30 godina.

U veljači je na burzi rada bilo 3.531 novoprijavljenih osoba, neki od njih su prvi put tražili posao, a neki su na Zavod stigli nakon otkaza. Svakog radnog dana, a u veljači ih je bilo 20, na burzu se prijavilo u prosjeku 176 građana u potrazi za poslom. Istovremeno, Zavod je nudio 1.496 novih radnih mjesta i iz svoje je evidencije uspio zaposliti 1.479 građana, više nego dva puta manje od novoprijavljenih na burzu rada. (T. B.)

Izvor: Novi list

Aktualno

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje