Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Svaki treći nezaposleni s diplomom živi u Zagrebu

Ljudi s visokim kvalifikacijama često uzaludno čekaju posao u velikim gradovima, a pojedina manja mjesta godinama čekaju profesore ili liječnike.

Gotovo svaki treći nezaposleni građanin Hrvatske koji ima fakultetsku diplomu ili je stekao magistarsko ili doktorsko zvanje živi u Zagrebu. Svaki osmi nezaposleni Zagrepčanin ima diplomu ili čak i veći stupanj obrazovanja, dok je na državnoj razini u toj skupini svaki 19. nezaposleni.

Pokazuju to podaci o nezaposlenima za veljaču što ih je nedavno objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), iz kojih je vidljivo da se udio Zagrepčana u broju nezaposlenih smanjuje kako se smanjuje stupanj njihova obrazovanja, piše Jagoda Marić u Novom listu.

Tek je svaki 14. nezaposleni građanin Hrvatske koji nema završenu ni osnovnu školu stanovnik glavnog grada. Tako je svaki deseti nezaposleni građanin Hrvatske sa trogodišnjom stručnom spremom nastanjen u Zagrebu, ali onih koji imaju višu stručnu spremu u Zagrebu je 20 posto, odnosno svaki peti.

Osim što ovi podaci otkrivaju da građani s višom stručnom spremom posao ipak najviše žele, ali i mogu dobiti u Zagrebu, sugerira i to da bi država morala učiniti nešto više na tome da u manje sredine privuče ljude s visokim kvalifikacijama jer se često događa da pojedina mjesta godinama traže profesore ili liječnike, dok oni u većim gradovima isto tako godinama uzaludno čekaju posao.

Na posao je u Zagrebu u veljači, prema podacima HZZ-a, čekalo 41.562 građana, čak polovica nezaposlenih Zagrepčana mlađa je od 40 godina, a najviše ih je, gotovo šest i pol tisuća, u životnoj dobi od 25 do 29 godina. Više od trećine nezaposlenih stanovnika Zagreba ima od 20 do 30 godina.

U veljači je na burzi rada bilo 3.531 novoprijavljenih osoba, neki od njih su prvi put tražili posao, a neki su na Zavod stigli nakon otkaza. Svakog radnog dana, a u veljači ih je bilo 20, na burzu se prijavilo u prosjeku 176 građana u potrazi za poslom. Istovremeno, Zavod je nudio 1.496 novih radnih mjesta i iz svoje je evidencije uspio zaposliti 1.479 građana, više nego dva puta manje od novoprijavljenih na burzu rada. (T. B.)

Izvor: Novi list

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje