Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Godišnji odmor- kreću nova pravila igre

Godišnji odmor- kreću nova pravila igre

Radnik koji tijekom godine radi kod više poslodavaca kod svakog ostvaruje pravo na dio godišnjeg odmora razmjerno razdoblju provedenom u zaposlenju kod tog poslodavca, ali ukupno najviše puni godišnji odmor.

Zakonom o radu koji je na snazi od početka 2010. uvedene su mnoge novosti. Neke od njih odnose se na godišnji odmor, a stupiti će na snagu ovog vikenda, piše dr.sc. Marija Zuber u Lideru. 

Tako će radnik koji je u godini dana promijenio više poslodavaca na svakom poslu ostvarivati pravo na razmjeran dio godišnjeg, ali ukupno najviše puni godišnji odmor. Uvedenim pravilima troškovi za godišnji ravnomjerno se raspoređuju među svim poslodavcima. 
 
Minimalan godišnji od četiri tjedna
Prema novom zakonu, minimalan godišnji produljio se s prijašnjih 18 radnih dana na četiri tjedna, bolje je uređeno pravo na prijenos odmora iz prethodne godine za radnike koji ga nisu iskoristili zbog bolesti ili rodiljskog dopusta i uvedeno je pravo radnika na novčanu naknadu za neiskorišteni godišnji. 
 
U odnosu na razdoblje prije novog Zakona o radu poslodavcima se time povećavaju troškovi za financiranje prava povezanih s godišnjim odmorima radnika. Tako poslodavac mora radniku koji iz bilo kojeg razloga prestane raditi, a nije iskoristio cijeli ili dio godišnjeg odmora na koji ima pravo, isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. Visina naknade ovisi o visini plaće. 
 
Mjesec i pol rada vrijedit će kao dva
Mjerna jedinica za izračunavanje razmjernog dijela godišnjeg odmora više nije puni mjesec nego se radniku mora omogućiti sukladan godišnji i za djelatnika koji je radio do 15. u mjesecu. Primjerice, radniku koji je radio pet i pol mjeseci imat će pravo na polovinu punog godišnjeg odmora, a ukoliko radi mjesec i pol, na jednu šestinu. 
 
Kod svih poslodavaca kod kojih je radio, radnik će na kraju ostvariti ukupan godišnji od minimalno četiri tjedna. Pravilo ne vrijedi samo ak o radnik kod jednog poslodavca ostvari pravo na puni godišnji. Tada mu drugi poslodavci nisu dužni plaćati za odmor. (M.D.) 

Izvor: Lider

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje