Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kad treba poslati otvorenu molbu za zapošljavanje?

10.09.2012.

Otvorena molba znači da šaljete motivacijsko pismo za rad u nekoj tvrtki kojoj možda nije ni na kraj pameti zaposliti nove ljude. No, nekad je to jedini način da dobijete posao. Saznajte kada.

Kad treba poslati otvorenu molbu za zapošljavanje?

Otvorene molbe stvorene su za medije, dizajn, umjetnost,  odnose s javnošću...

... i sva područja zapošljavanja kojima kronično nedostaju službeni oglasi. To ne znači da takve tvrtke ili udruge ne traže nove ljude: njihov put traženja gotovo uvijek ide preko preporuke. Dodatno, u takvim se zanimanjima zaposlenici često mijenjaju i možda baš vaša zamolba „upadne u med“.

Javite se ako posjedujete posebnu vještinu ili kvalifikaciju

Znate arapski? Baratate s nekoliko kompjuterskih programa ili jako dobro poznajete područje na kojem radi određena tvrtka zbog vaših čestih putovanja? Istražite koji bi mogli biti potencijalni poslodavci i javite im se s naglaskom na „know how“ koji bi tvrtki mogao koristiti.

Nakon što ste dovršili istraživački rad (diplomski, magistarski, dulje putovanje) ..

Primjerice, potrošili ste mjesece rada na brendiranje zaštitnog simbola vaše regije i sad to stoji u ladici s natpisom „Diplomski rad“? Nema razloga da se ne obratite turističkoj zajednici, županijskoj agenciji ili privatnoj marketinškoj tvrtki s otvorenom zamolbom u kojoj će istraživanje biti u prvom planu.

Kad želite raditi u određenom području

Ako znate da se udajete i selite u veći grad ili vas jednostavno zanima određena regija, ne čekajte poslodavce i njihove plaćene oglase već sami krenite u akciju s pomno smišljenom zamolbom za zapošljavanje. (M.D.)

 

Prijava za posao

 • Održavanje kontakata: ključna vještina za pronalazak posla Održavanje kontakata: ključna vještina za pronalazak posla

  Postoje greške koje vas neće udaljiti samo od željenog posla već i od osoba koje vam mogu pomoći u razvoju karijere.

 • "Kako čitam vaš životopis" "Kako čitam vaš životopis"

  James Caan, investitor i izvršni direktor Hamilton Bradshaw Grupe i Recruitment Entrepreneur govori o tome kako poslodavci iščitavaju životopise.

 • Najčešće greške prilikom prijave na oglas Najčešće greške prilikom prijave na oglas

  Iako vam se ponekad čini da ćete prijavom na što više oglasa povećati svoju šansu da vas neki poslodavac kontaktira i ponudi posao, stvarnost je potpuno drugačija. Na ovaj način zapravo si možete i umanjiti mogućnost zaposlenja!

 • O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste O čemu voditi računa ako tražite novi posao, a zaposleni ste

  Može da se dogoditi da, iako je formalno sve u redu, poželite promijeniti posao. Razlog ne mora biti nezadovoljstvo poslom ili niska plaća. Razlozi zbog kojih želite promijeniti posao mogu biti sasvim privatni: situacija u obitelji koja zahtijeva promjenu radnog vremena i tempa, preseljenje u drugi grad. U takvim situacijama možete se naći u nedoumici što napraviti i kako pristupiti traženju novog posla.

 • Laszlo Bock iz Googlea: 4 kobne greške u životopisima Laszlo Bock iz Googlea: 4 kobne greške u životopisima

  Laszlo Bock iz Googlea osobno je pregledao 20 tisuća životopisa i u objavi na LinkedInu osvrnuo se na najveće pogreške koje ljudi rade prilikom traženja posla.

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje