Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Prisiljeni smo na posao odlaziti bolesni

15.11.2011.

Bolovanje znači manju plaću, loš dojam, a u nekim slučajevima i otkaz, pokazali su rezultati najnovije MojPosao ankete. Na pet do šest ispitanika dolazi jedan koji ostaje kod kuće kad se pojave prvi simptomi bolesti.

Prisiljeni smo na posao odlaziti bolesni

Bolest ne pita za posao, no poslodavci ne pitaju za zdravlje. Većina ispitanika u najnovijoj anketi MojPosao bolesni odlaze na posao. Tek svaki šesti zaposleni uzima bolovanje i ostaje kod kuće kod pojave prvih simptoma bolesti.

Bolovanje znači manju plaću, loš dojam i otkaz pokazali su rezultati najnovije MojPosao ankete koja je provedena na 564 ispitanika. Umjesto potrebe, slobodni dani kad imate problema sa zdravljem, a niste u bolnici postali su luksuz koji si ne možemo priuštiti.

Više od 70% ispitanika ne može ili ne želi izostati s posla zbog bolesti. „Zarađujem 2800 kn na mjesec, za dan bolovanja skidaju mi 100 kuna, pa vi izračunajte isplati li se biti kod kuće“, komentirao je ispitanik prevladavajući stav da je bolovanje financijski nepodnošljivo.

Privatni poslodavci često toleriraju izostanak s posla samo ako zaposlenik završi u bolnici. „Uzmeš bolovanje – dobiješ otkaz“, zabrinjavajuća je računica u brojnim sezonskim djelatnostima i radu na određeno, pokazuju komentari. A ukoliko imaju previše posla, ispitanici sami pišu svoju zdravstvenu presudu: „Bolesno sam odgovorna i nema nikoga tko bi me zamijenio“ izjavila je jedna ispitanica.

Na pet do šest bolesnih dolazi jedan ispitanik koji ima pravo izliječiti se kod kuće. Samo 17% sudionika ankete uzima bolovanje kad osjete potrebu jer im je „zdravlje na prvom mjestu“, čak i ako je riječ o virozi. „Jednostavno, ja želim ozdraviti, a druge ne želim zaraziti“, glasi komentar ispitanika. Kao razlog bolovanja, navodi se i ušteda, poglavito kod onih zaposlenih koji nisu primili po nekoliko plaća.

Najmanji dio ispitanika, njih 11%, primorano je ili želi raditi od kuće. Najčešće je riječ o zanimanjima koja zahtijevaju samo internetsku vezu i kompjuter. Tragično je da jedni za rad od kuće uzimaju slobodne dane, a drugi otvore manje plaćeno bolovanje i nastave s radom sa simptomima bolesti jer se to od njih očekuje. (M.D.)

Aktualno

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

 • Hrvatska radna snaga je previše obrazovana Hrvatska radna snaga je previše obrazovana

  Zbog krize radimo poslove i ispod svoje razine.

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje