Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Prisiljeni smo na posao odlaziti bolesni

15.11.2011.

Bolovanje znači manju plaću, loš dojam, a u nekim slučajevima i otkaz, pokazali su rezultati najnovije MojPosao ankete. Na pet do šest ispitanika dolazi jedan koji ostaje kod kuće kad se pojave prvi simptomi bolesti.

Prisiljeni smo na posao odlaziti bolesni

Bolest ne pita za posao, no poslodavci ne pitaju za zdravlje. Većina ispitanika u najnovijoj anketi MojPosao bolesni odlaze na posao. Tek svaki šesti zaposleni uzima bolovanje i ostaje kod kuće kod pojave prvih simptoma bolesti.

Bolovanje znači manju plaću, loš dojam i otkaz pokazali su rezultati najnovije MojPosao ankete koja je provedena na 564 ispitanika. Umjesto potrebe, slobodni dani kad imate problema sa zdravljem, a niste u bolnici postali su luksuz koji si ne možemo priuštiti.

Više od 70% ispitanika ne može ili ne želi izostati s posla zbog bolesti. „Zarađujem 2800 kn na mjesec, za dan bolovanja skidaju mi 100 kuna, pa vi izračunajte isplati li se biti kod kuće“, komentirao je ispitanik prevladavajući stav da je bolovanje financijski nepodnošljivo.

Privatni poslodavci često toleriraju izostanak s posla samo ako zaposlenik završi u bolnici. „Uzmeš bolovanje – dobiješ otkaz“, zabrinjavajuća je računica u brojnim sezonskim djelatnostima i radu na određeno, pokazuju komentari. A ukoliko imaju previše posla, ispitanici sami pišu svoju zdravstvenu presudu: „Bolesno sam odgovorna i nema nikoga tko bi me zamijenio“ izjavila je jedna ispitanica.

Na pet do šest bolesnih dolazi jedan ispitanik koji ima pravo izliječiti se kod kuće. Samo 17% sudionika ankete uzima bolovanje kad osjete potrebu jer im je „zdravlje na prvom mjestu“, čak i ako je riječ o virozi. „Jednostavno, ja želim ozdraviti, a druge ne želim zaraziti“, glasi komentar ispitanika. Kao razlog bolovanja, navodi se i ušteda, poglavito kod onih zaposlenih koji nisu primili po nekoliko plaća.

Najmanji dio ispitanika, njih 11%, primorano je ili želi raditi od kuće. Najčešće je riječ o zanimanjima koja zahtijevaju samo internetsku vezu i kompjuter. Tragično je da jedni za rad od kuće uzimaju slobodne dane, a drugi otvore manje plaćeno bolovanje i nastave s radom sa simptomima bolesti jer se to od njih očekuje. (M.D.)

Aktualno

 • Gdje je nestalo 60.000 radnika? Gdje je nestalo 60.000 radnika?

  Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao.

 • Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

  Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom.

 • Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu Istraživanje: Većina Hrvata podupire rezove u proračunu

  Velika većina građana, njih 80 posto, podupire smanjenje deficita, pri čemu se samo njih 23 posto protivi smanjenju broja općina i gradova, a 29 posto smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, kao mjeri smanjenja proračunskih rashoda.

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji Posao animatora u Hrvatskoj sve popularniji

  Tvrtka Carpe Diem, s 250 zaposlenih sezonskih animatora najveća animacijska kuća u nas, iznajmljuje ih domaćim i stranim hotelima.

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje