Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Poslovni uspjeh povezan s modnim stilom

23.11.2011.

Odjeća predstavlja način komunikacije, no morate li potpuno “obuzdati“ svoj modni izričaj kako bi dobili posao ili postali dio korporativnog tima?

Poslovni uspjeh povezan s modnim stilom

Radionica poslovne mode koju su danas organizirali portal MojPosao (www.MojPosao.net) i modna društvena mreža trendME, pokazala je da osobni stil ne mora nestati osim ako se ne zapošljavamo u strogo definiranom okruženju.

'Nemojte se sramiti svog osobnog stila, no vaša urednost i osobna higijena ostaju prioritet', rekla je Lidija Marošević  iz modnog učilišta Profokus.
 
Svoj stav na pitanje o spremnosti promjene osobnog izgleda radi dobivanja posla iznijelo  je više od 800 ispitanika u anketi portala MojPosao koju je prezentirao Saša Matijašević, voditelj projekata.
 

Polovica ispitanika (48%) shvaća važnost izgleda u neverbalnoj komunikaciji

U tom smislu je i spremna na različite ustupke na račun svog osobnog modnog stila i fizičkog izgleda radi novog ili boljeg posla. Promjene variraju od promjene frizure, drukčijeg načina odijevanja do značajnijih promjena izgleda.
 
'Poslovni intervju je kao prvi spoj: obucite se da zadivite, ali zadržite svoj stil u granicama dobrog ukusa', rekao je Matijašević, a s njim bi se složila i većina ispitanika. Najradikalniji stav, koji je iskazao jedan od sudionika ankete koji podržavaju promjene osobnog stila, bio je: „Dok mi se ta promjena sviđa i ako ju doživljavam kao poboljšanje, nije mi problem niti otići pod nož“.
 

Dio ispitanika (28%) spreman je na promjene,  ali ne u potpunosti

'Ne namjeravam se trajno promijeniti, ići u solarije, nositi štikle, ali spremna sam se našminkati', simpatičan je komentar jedne ispitanice. Ostali komentari ispitanika također potvrđuju kako se više pažnje posvećuje vještinama i znanjima, poput stranih jezika ili informatičkih znanja, nego vanjskom izgledu.
 
I najmanju promjenu izgleda zbog posla odbija 15% ispitanika. Smatraju da i u svom sadašnjem izdanju zadovoljavaju kriterije poslodavaca i ne bi se osjećali ugodno u drugačijim obrascima odijevanja. 

Odijelo ne čini čovjeka, smatra 9% ispitanika

Svaki deseti ispitanik isključuje svaku poveznicu modnog stila i fizičkog izgleda s povećanjem šansa za dobivanje posla. Ispitanici napominju da odijelo ne čini čovjeka, nego da čovjek čini odijelo. 
 
„Kod dobivanja posla treba prvenstveno davati prednost znanju i iskustvu u tom poslu, ali i kvaliteti kojom se posao obavlja. Što poslodavac ima od npr. prekrasne tajnice, ako nije informatički pismena, ne zna sročiti poslovni dopis, komunicirati sa strankama i stručno obavljati svoje zadatke“, komentar je jednog ispitanika. 
 
Anketu o spremnosti promjene osobnog stila provedena je tijekom mjeseca listopada. Radionica na istu temu je organizirana uz partnersku suradnju trgovačkog lanca Billa Hrvatska i Grada Zagreba, a medijski prijatelj projekta je EduCentar (www.EduCentar.net). Uz trendME, svoj doprinos dalo je modno učilište Profokus, modne blogerice i modna kompanija Varteks.

Objave za medije

 • Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege

  Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom. Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1000 ispitanika i istražio što nam je najvažnije na radnom mjestu (osim plaće).

 • Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013. Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

  U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

 • Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu

  Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

 • 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem

  Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li 'napuniti' baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje