Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Maštom protiv stresa

Maštom protiv stresa

U današnje vrijeme stres je gotov neizbježan, ali nije neizlječiv. Svaki put kada osjetite neki od simptoma stresa (vidi članak 'Patite li od stresa? Test!') uklonite ga – pomoću mašte.

Stresne misli pokušajte zamijeniti mislima koje vas opuštaju. Na taj način opustit ćete svoje mišiće i osjećat ćete se puno bolje.

Za početnike

1) Pronađite mjesto (sobu ili prostoriju) gdje vas nitko neće uznemiravati neko vrijeme. Udobno se smjestite – sjednite ili legnite. Zatvorite oči.

2) Pokušajte zamisliti neku sliku, mjesto, događaj ili uspomenu koji vas opuštaju.

3) Koristite sva svoja osjetila kako biste tu sliku oživjeli.

4) Zapitajte se: što vidim? Što čujem? Što mirišem? Što osjećam?

5) Prepustite se svojoj misli dopuštajući da vas potpuno opusti.

Napredne tehnike opuštanja

Sljedeća tehnika vrlo je učinkovita i dokazano pomaže smanjenju napetosti mišića.

1) Pronađite mirno mjesto koje će vam omogućiti malo privatnosti, s prigušenim svjetlom kako biste pojačali dojam intimne atmosfere.

2) Legnite ili sjednite na dulje vrijeme. Zatvorite oči. 

3) Napnite mišiće određenog dijela tijela. Počnite sa šakom. Stisnite šaku – primijetit ćete napetost i bubrenje mišića i podlaktici. Zadržite napetost mišića i savinite ruku. Napnite bicepse. Držite dio tijela napet otprilike 7 sekundi.

Nemojte pretjerivati – kada napinjete skupinu mišića nemojte to raditi punom snagom već upregnite 70% svoje snage. Ako osjetite bol smanjite napetost, a ako bol ne prestaje, odgodite vježbu za neki drugi put.

4) Brzo opustite napete mišiće i vratite ih u prvobitno stanje. Osjetit ćete razliku – olakšanje koje je posljedica opuštanja nakon prvobitne napetosti. Pustite da se osjećaj intenzivira i ostanite u opuštenom stanju 30 sekundi ili dulje.

5) Ponovite korake od 1 – 4 sa istom grupom mišića, a zatim se prebacite na sljedeću i ponovite postupak (druga ruka, noge, ostali mišići…)  (M.M.)

Izvor: Stress management for Dummies

Aktualno

 • Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu? Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu?

  Hrvatski sabor 3. sjednicu nastavio je raspravom o prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita u prvom čitanju, kojim Vlada želi pomoći osobama mlađim od 45 godina u stjecanju prve nekretnine.

 • Plaće službenika po učinku Plaće službenika po učinku

  Objedinjavanje inspekcija i vrednovanje državnih službenika po učinku dvije su najvažnije novine unutar Nacionalnog programa reformi (NPR) koji će s programom konvergencije biti predstavljen ovaj tjedan na sjednici Vlade.

 • Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura

  Slovenski parlament u utorak je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 eura.

 • Primi se ozbiljnog posla i počni heklati! Primi se ozbiljnog posla i počni heklati!

  Sudjelovanje je besplatno, hrana i piće osigurani. Svejedno nam je jeste li student, zaposleni ili nezaposleni.

 • Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja Postanite dio nove generacije kanadskih brodograditelja

  Najboljim brodograditeljima svijeta, uključujući i Hrvatsku, pruža se prilika da se pridruže timu kompanije Irving Shipbuilding u Halifaxu, Nova Škotska, Kanada i tako izgrade dugoročnu karijeru u brodogradnji.

 • intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru intenzivne radionice mekih vještina u zdravstvenom sektoru

  Petim modulom Bagatin Akademije – regionalnog centra za razvoj mekih vještina u zdravstvu, nastavlja se ostvarivanje dugoročne vizije educiranja zdravstvenih djelatnika te uvođenje dugoročnih promjena u hrvatsko zdravstvo. Više od 100 zdravstvenih djelatnika sudjelovalo je u novim radionicama na temu leadershipa, komunikacije i timskog rada.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje