Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Dakle, vaš šef je…'grozan'?

29.12.2011.

Osim ako niste 'rijetki među najrjeđima' vjerojatno ste puno puta pomislili da je vaš šef gnjavator, grozan, naporan, pametnjaković itd…

Dakle, vaš šef je…'grozan'?

Čekajte malo. Prije nego što nastavite s kritikama, pokušajte razumijeti zašto je tako?

Ne želimo tražiti opravdanje za loše ponašanje vašeg nadređenog, ali razumijevanje problema može vam olakšati 'suživot' sa šefom, pa čak i pomoći u daljnjem napredovanju.

1) Moj šef ne zna biti šef.

Možda nije on kriv. Ove pozicije nerijetko se popunjavaju nedovoljno kvalificiranim kadrovima. Vaš šef možda je naprosto imao sreću što je dovoljno dugo radio ovdje pa je već na temelju toga stekao uvjete za hijerarhijski uspon.

2) Moj šef je 'glup ko stup'!

Možda i je, ali veća je mogućnost da rješavanju problema naprosto pristupa drugačije od vas (što ne znači - krivo).

3) Ponekad je mrzovljan i čangrizav. Nikad ne znaš što možeš očekivati.

Nema opravdanja za takvo ponašanje, ali vaš šef zaista ima mnogo briga. Vjerojatno i sam ima nadređene koji na njega vrše pritisak i imaju velika očekivanja u poboljšanju poslovnih rezultata. Ili možda prolazi kroz teško razdoblje u privatnom životu?

4) Uvijek želi da sve bude po njegovom.

Uzmite u obzir da vaš šef vjerojatno bolje od vas poznaje situaciju i poslovno okruženje u kojem mora donositi poslovne odluke. Ili možda niste dovoljno dobro objasnili zašto je vaš prijedlog bolji?

5) Skriva informacije 'ko zmija noge'.

Možda nema nikakve informacije za podijeliti s vama? Ili ima zabranu govoriti o nekim stvarima jer je u pitanju poslovna tajna.

6) Nikad ne obraća pažnju na ono što radim.

Kad vas šef ignorira, možda to možete shvatiti kao neku vrstu komplimenta: smatra vas dovoljno sposobnim i kvalitetnim zaposlenikom te vjeruje da ćete posao obaviti dobro i bez njegovog nadzora.

7) Pripisuje si sve zasluge. Ljubomoran je kad 'svjetla pozornice' nisu uperena u njega.

Ovo je siguran znak kompleksa inferiornosti. Njegovom egu nedostaje poticaj. Vidi li vas ili ostale kolege kao konkurekciju i prijetnju svom autoritetu? Tražite li možda vi previše pažnje?

Trzavice sa šefovima gotovo su neizbježne. Duboko udahnite i pokušajte se naviknuti na to – uvijek ćete imati šefa (osim ako ne pokrenete vlastiti posao i postanete 'sam svoj šef'). S druge strane, odnos koji ostvarite sa svojim šefom činit će dobro ili loše vašem napredovanju i karijeri.

Ako razumijete zbog čega se vaš šef ponaša na određeni način, na dobrom ste putu da popravite vaš odnos. Ponekad mu pružite potporu kako bi se i sam osjećao bolje; ponudite pomoć ako je 'zapeo' u rješavanju nekog problema i pokažite mu da vam može vjerovati.

Možda svom šefu i sami možete pomoći u daljnjem napredovanju što znači da jednog dana vi možete doći – na njegovo mjesto. (M.M.) 

Izvor: 

Ponašanje na poslu

 • 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja

  "Trebam li stvarno iskreno priznati šefu zašto dajem otkaz?" ili "Trebam li iskreno reći zašto sam napustio bivše radno mjesto?" samo su neka od pitanja koja nas navode i na razmišljanje o tome je li iskrenost uvijek najbolje rješenje?

 • Emirates Group traži kabinsko osoblje Emirates Group traži kabinsko osoblje

  Aviokompanije uvijek traže određenu dozu 'nečega' od svog kabinskog osoblja, 'X faktor'.

 • Naučite voljeti svoj posao Naučite voljeti svoj posao

  Svatko od nas ponekad se pita zašto posvećuje toliko vremena, energije i truda svom poslu. Pitamo se je li vrijeme za promjenu i s vremenom počinjemo pregledavati oglase za posao ili maštamo o pokretanju vlastitog posla.

 • Kako biti prihvaćen na novom poslu? Kako biti prihvaćen na novom poslu?

  Budite pretjerano prijateljski raspoloženi prema svima, postat ćete nametljivi, nemojte se nametati, stiže vas titula umišljene osobe. Kreirajte na poslu prijateljsko okruženje.

 • Kako postati odličan u onome što radiš Kako postati odličan u onome što radiš

  Kaže se da je svatko zamjenjiv. Ipak, neke stvari možete učiniti kako bi šef dvaput promislio prije nego što odluči jeste li zaista zamjenjivi.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje